Архива вести
                   

АКО ЖЕЛИТЕ СА ЖИВИТЕ НА СЕЛУ ДРЖАВА КУПУЈЕ КУЋУ

30. јун 2021.

Београд - Млади који желе да живе на селу, а нису власници ниједне некретнине, могу се до 1. новембра пријавити на конкурс Министарства за бригу о селу за доделу бесповратних средстава за куповину напуштених сеоских кућа.

Вредност куће и окућнице мора бити до 1,2 милиона динара, а могу конкурисати грађани млађи од 45 година.

Како је наведено у Конкурсу који је расписан јуче, један од услова за пријаву је и да је грађанин у браку или трајнијој ванбрачној заједници или да је самохрани родитељ или млади пољопривредник. Такође, онај који подноси пријаву не сме да буде у крвном сродству са продавцем куће коју жели да купи.

Неће моћи да се пријаве они који су у поступку одобравања кредита, субвенција или бесповратних средстава за куповину некретнина, нити они који имају неплаћене порезе и доприносе.

За програм је неопходно да се најпре пријаве и локалне самоуправе, а њима треба да се обрате грађани који су заинтересовани да живе у напуштеним кућама.

”Подносиоци пријаве конкуришу заједно са јединицом локалне самоуправе, а чијој територији се налази сеоска кућа са окућницом, коју подносиоци пријаве предлажу приликом конкурисања. Јединица локалне самоуправе гарантује тачност података и испуњеност услова који се односе на сеоску кућу са окућницом” ,наводе из Министарства.

Што се тиче саме куће, у Конкурсу наводе да она мора да испуњава основне услове за живот и становање, да се не налази у неком граду или приградском насељу, да у близини има неку јавну службу и да буде уписана у катастар, а ни кућа ни окућница не смеју имати нерешене имовинско-правне односе.

Из Министарства наглашавају и да будући власници неће смети да продају кућу у наредних десет година и да грађани могу конкурисати само једном пријавом.

Детаљније информације о условима и самој пријави налазе се на сајту Министарства за бригу о селу.

Извор: Бујановачке, Координационо тело