Архива вести
                   

70 ГОДИНА ОБРАЗОВАЊА УЧИТЕЉА НА ЈУГУ СРБИЈЕ

8. април 2016.

Врање - Педагошки факултет у Врању Универзитета у Нишу јуче је обележио Дан факултета и 70 година од почетка образовања учитеља на југу Србије.

Учитељска школа у Врању основана је 1946. године. Од ње је 1972. године настала Педагошка академија, да би 1993. године био формиран Учитељски факултет, који је прошле године променио име у Педагошки факултет.

Декан Педагошког факултета, професор доктор Сунчица Денић, каже да 70 година образовања учитеља има посебан значај за Врање и јужну Србију.

„Ми смо наследили ту баштину. У том смислу смо окупили учитеље из тих година, имајући у виду да имају шта да кажу и да ће њихова искуства да нам нешто значе. Организоваћемо и округли сто, где ће учествовати учитељи из првих генерација које су излазиле из Учитељске школе. Уприличићемо свечану академију и поделићемо дипломе, али и наградити најуспешније студенте“, рекла је  професорка Денић.  

На три смера Педагошког факултета тренутно има око 1.000 студената. Ове године је посебно интересовање изазвао смер за информатику у настави. Ту су  још  и смерови за учитеље и васпитаче.

Професорка Денић је посебно истакла издавачку делатност факултета.

„Издајемо „Годишњак” Педагошког факултета. После Ниша, то је једини научни часопис на простору јужне Србије, тако да смо електронски  свима доступни“, рекла је професорка Денић.

Педагошки факултет у Врању, поред студената са простора јужне Србије и Косова и Матохије,  има и студенте из  Македоније и Грчке, али  и студенте из Србије чији је матерњи језик албански, влашки  и ромски.
 
Према подацима са факултета, у последње две године опада интересовање за смер учитељ због смањених потреба тржишта.  

Извор: ОК Радио и Координационо тело 

 

homescontents