Архива вести
                   

20. јануар 2011.године

20. jануар 2011.

Циљ Координационог тела је квалитетнији и бољи живот


Београд – Координационо тело за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа формирано је 16. децембра 2000. године у Бујановцу, на заједничкој седници влада СР Југославије и Републике Србије, с циљем да обезбеди безбедност, а сада је у служби бољег и квалитетнијег живота у том делу Србије.

Први председник тог државног тела био је Небоjша Човић, који је ту функцију обављао од децембра 2000. до августа 2005. године, затим Расим Љајић од септембра 2005. до августа 2008. године, а министар за државну управу и локалну самоуправу Милан Марковић постао је председник Координационог тела у септембру 2008. године.

Директор службе Кооринационог тела за те три општине, Ненад Ђурђевић, рекао је да је у тренутку оснивања основни приоритет Владе била безбедност на југу Србије, а да је данас главни циљ инфраструктурни развитак, стварање услова за образовање и квалитетнији живот за грађане свих националности у општинама Прешево, Бујановац и Медвеђа.

"Кључ наших активности у наредним годинама биће образовање младих. Наредне године требало би да буде отворено одељење факултета из Ниша у Бујановцу и Прешеву", рекао је Ђурђевић, подсећајући да је претходне године отворено одељење правног и економског факултета у Медвеђи.

Ђурђевић за велико постигнуће Координационг тела сматра и формирање мултиетничке власти у Бујановцу у октобру 2010.године и очекује да се то догоди и у Прешеву.

"Нама је важно да отварамо комуникацију између не само албанских странака и представника локалне самоуправе, већ свих грађана ка институцијама у централној Србији и Војводини", рекао је Ђурђевић.

Према његовим речима, Координационо тело је учинило велики напор за оснивање  Националног савета Албанаца у августу ове године и представља врсту споне између албанске националне заједнице и институција у Београду, односно Владе Србије.