Архива вести
                   

20. 2. 2009.

20. фебруар 2009.

Светска банка и Република Србија начелно су се договориле о кредиту у износу од 388 милиона долара за завршетак Коридора 10, саопштила је јуче ова финансијска организација.

Банка ће учествовати у финансирању 84 километра аутопута између Просека и Димитровграда и 74 километра аутопута од Лесковца до Левосаја, према македонској граници, док ће остатак новца бити обезбеђен из Хеленик плана и кредита код других међународних банака.

Очекује се да ће детаљи финансирања од стране Светске банке бити договорени до краја априла 2009. године. Светска банка очекује да ће радови на ове две деонице аутопута трајати четири до пет година.

– Светска банка је захвална на прилици да добије водећу улогу у помагању Влади Србије да унапреди путну инфраструктуру на овим кључним коридорима. Ове две деонице представљају две карике које недостају у мрежи аутопутева у региону.

Очекује се да ће изградња овог пута значајно допринети економском развоју како југа Србије тако и целе земље. Осим тога, крупни инфраструктурни пројекти ове врсте имају важну улогу у подстицању домаће потражње и делимично могу да ублаже ефекте економске кризе – рекао је Мартин Хамфрис, руководилац пројекта Светске банке.