Архива вести
                   

19.8.2010. године

19. август 2010.

ИНТЕРВЈУ: СЛОБОДАН ДРАШКОВИЋ, ПРЕДСЕДНИК ОПШТИНЕ МЕДВЕЂА – Преузето од НИН-а


Општина Медвеђа, смештена на 542 квадратна километра, налази се на југу централне Србије. У 35 месних заједница, односно у 44 насеља, живи 10.760 становника. Разговарамо са председником општине Медвеђа Слободаном Драшковићем.  

Због чега је инфраструктура у Медвеђи лоша, и да ли се ситуација поправља последњих година?

Што се тиче развоја инфраструктуре, велику помоћ добијамо од стране Координационог тела. Ове године смо добили помоћ за инфраструктуру на подручју општине у износу од 43 милиона динара. Инфраструктуру радимо плански, а тренутно радимо пут од Сијаринске бање према Медвеђи.

Четири километра су већ завршена, очекујемо да Републичка дирекција за путеве настави даље изградњу пута М9 који се наставља према Лесковцу, што би нам обезбедило добру саобраћајну комуникацију. Када говоримо о водоводу и канализацији, треба истаћи да смо урадили замену цевовода у вароши Медвеђа дужине 1.200 метара. Заменили смо азбестне цеви полиетиленским и ових дана завршавамо секундарну и примарну мрежу. Од Министарства за локалну самоуправу добили смо око 14 милиона динара за улагање у месним заједницама, за које смо завршили тендерску документацију и потписали уговоре.

Који су данас основни потенцијали привредног развоја Медвеђе?

Окосница развоја у општини је рудник Леце, који је пре неколико месеци пустио у рад председник Борис Тадић. До краја године, у руднику треба да се запосли око 350 радника. Већина запослених је са подручја општине Медвеђа и приметно је велико интересовање за посао у руднику.

Задовољан сам приватизацијом рудника од стране Фармакома МБ, господина Мирослава Богићевића, јер радници примају добре плате, а нама редовно уплаћују порезе на зараде. Када почне продаја концентрата, приходи ће бити још бољи и од рудника очекујемо још већи прилив новца.

Морам да изразим захвалност и господину Милану Марковићу, председнику Координационог тела, који се много ангажовао и помогао око приватизације рудника и око тога да рудник заживи онако како треба.

Колико су остале институције Републике Србије спремне да помогну у решавању социјалних проблема у Медвеђи, а колико су за то отворене европске институције?

Са Европском унијом, преко ИМГ-а, изградили смо зграду са осам станова. Шест станова смо доделили расељеним и избеглим лицима, а два стана смо доделили социјално угроженим грађанима који, нажалост, имају децу са посебним потребама.

Додели кључева присуствовао је амбасадор Европске уније Дежер и министри Марковић и Љајић са комесаром за избеглице Туцићем.

Уз помоћ Минисгарсгва за рад и социјалну политику, изградили смо дом за једнодневни боравак старих и изнемоглих лица који се већ користи, а очекујем да ћемо уз помоћ Владе, Координационог тела и Министарства за рад и социјалну политику, изградити смештај и за вишедневни боравак, капацитета 50 особа.

Имају ли млади из Медвеђе могућност да, после основне и средње школе, наставе школовање у својој средини?

За похвалу је да имамо одељења два факултета Универзитета у Нишу, Правног и Економског. Пријавио се прилично велики број студената и очекујемо други уписни рок.

Који су, по вашем мишљењу, највећи до сада неискоришћени потенцијали?

Општина Медвеђа има добре привредне потенцијале,  73 посто територије је под шумама, што значи да имамо доста дрвне масе. Такође имамо рудно богатство поред Леца који је већ приватизован, имамо лежиште мермерног оникса у Сијаринској бањи, квалитетног камена на територији села Бучумета.

Територија општине Медвеђа је еколошки сасвим чиста. Погодна је за заснивање производње здраве хране биљног и животињског порекла. У пречнику од 100 километара, нема ниједан загађивач који би загадио земљиште или ваздух наше општине. Када је реч о активностима локалне самоуправе, треба рећи да радимо просторни план општине, који ће до краја године бити готов. Имамо детаљан, генерални план и, на основу свега, у нашој општини има много неискоришћеног богатства, због чега бих препоручио инвеститорима да дођу код нас и развију свој бизнис.