Архива вести
                   

18.9.2009.год.

18. септембар 2009.

Канцеларије републичког омбудсмана биће отворене у Прешеву, Бујановцу и Медвеђи пре краја године. Свака од њих радиће одређеним данима, а у међувремену ће простор бити коришћен за друге намене. Запослени у тим канцеларијама биће део стручне службе омбудсмана задужени за контакт са грађанима и пријем притужби, а на конкурс ће бити посебно подстакнути да се јаве припадници мањинских националних заједница.

Канцеларије на југу Србије биће прве такве „филијале” омбудсмана и за сада се не планира отварање нових. Канцеларија УНДП и ОЕБС у Србији треба да пруже помоћ омбудсману у отварању нових филијала.

Заштитник грађана Саша Јанковић сматра да је „један од кључних проблема у остваривању права грађана неравномерна доступност институција свим грађанима”.

Од више од десет хиљада обраћања омбудсману, које је до сада примио, само је неколико десетина са југа Србије. Јанковић каже да је разлог за овако мали број притужби недовољна информисаност грађана, удаљеност од републичких институција, а не живот без проблема, и да је зато неопходно унапредити контакте грађана и државе.