Архива вести
                   

17.1.2011. године - ПОЧИЊЕ АКЦИЈА РАЗМИНИРАВАЊА У СРБИЈИ

17. jануар 2011.

Околина Параћина, Копаоник, Прешево, Бујановац и Куршумлија, као и лука Прахово, су локације на којима ће бити обављени највећи послови уклањања касетне муниције, убојних средстава и неексплодираних пројектила у 2011. години.

Чишћење убојних средстава почиње половином марта, када ће руска државна агенција “Емерком” наставити започете радове, а план је да од опасних пројектила буде очишћено 55 хектара површине у околини некадашњег војног магацина код Параћина. Петар Михајловић, директор Центра за разминирање, каже да овај посао финансира Влада Русије.

Други велики посао уклањања опасних пројектила биће обављен на Копаонику, а чишћење ове планине од заостале касетне муниције биће завршено захваљујући донацији Владе САД, која је упућена преко Међународног фонда за разминирање и помоћ жртвама мина.

У агенди Центра за разминирање је и чишћење југа Србије. Влада у Ослу је, преко норвешког Министарства спољних послова, одобрила 27,6 милиона круна (око 3,5 милиона евра) за уклањање заостале касетне муниције у општинама Бујановац, Прешево и Куршумлија. Посао чишћења око 430 хектара земљишта у ове три општине биће завршен у 2011. и 2012. години.

„Радове на терену обавиће Норвешка народна помоћ уз помоћ експерата из Србије. За надзор и пројекте биће задужен српски Центар за разминирање. У процедури је и Меморандум о узајамном разумевању између Норвешке народне помоћи, Центра за разминирање и Координационог тела владе Републике Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа“, рекао је Михајловић.