Архива вести
                   

13.8.2010.

13. август 2010.

КАМП СПОРТА И ТОЛЕРАНЦИЈЕ НА ВЛАСИНСКОМ ЈЕЗЕРУ

На Власинском језеру 56 ученика основних школа учествовало је у првом „Кампу спорта и толеранције”. На идеју о организовању оваквог дружења дошла је група наставника физичког васпитања са југа Србије.

Осам наставника физичког васпитања из Доње Трнаве, Чокота, Лесковца, Медвеђе и Сијаринске Бање одабрало је по седам ученика који су учествовали у недавно одржаном кампу.

„Занимљиво је да су на једном месту боравила деца узраста од 12 до 17 година из регуларних и мултиетничких основних школа, кошаркашких клубова, као и деца из школе са специјалним потребама. Учесници су први пут били у контакту са одређеним групама деце. Тако је петоро основаца из Сијаринске Бање било албанске националности. То што су српски једва говорили није била препрека за дружење са осталим учесницима ”, рекао је Марко Ристић, професор физичке културе и координатор овог пројекта.

Услови за учешће су били једноставни. За боравак у кампу нису биле пресудне одличне оцене у ђачкој књижици, већ то да се дете активно бави спортом и да има примерно владање.

Током пет дана окупљени основци такмичили су се на „Турниру толеранције у кошарци” где су тимови формирани тако што су имена играча извлачена из шешира.

Поред кошарке, играли су и фудбал, трчали на трим-стази, имали кондиционе тренинге, али и неколико радионица на којима су учили и дискутовали о толеранцији и насиљу.

„Морам да нагласим да су деца већ другог дана почела да се друже међу собом на основу интересовања, а не на основу  тога из ког су места дошла“, рекао је  наставник Ристић.

Пре две године, са још деветоро људи из Србије, био је у спортској делегацији која је провела око месец дана у Америци.

„Учествовали смо у оквиру програма „Youth and Sport”, који је финансирао USAID. По повратку смо добили могућност коришћења гранта, који је требало да буде намењен младима и спорту. Врло брзо смо се договорили да организујемо овакав камп“, рекао је Ристић, уверен да ће се сличан камп организовати и следеће године.