Архива вести
                   

ЖБЕВАЦ ДОБИЈА НОВИ БУНАР- КРЕЋУ РАДОВИ

3. новембар 2022.

Бујановац – Београд -  Радови на изградњи бунара за решавање проблема водоснабдевања у селу Жбевац почињу ових дана.

Одлуком о буџету за 2022. годину предвиђена је изградња бунара у селима Жбевац и Кончуљ, а према речима Фазиле Аземовић, начелнице општинског Одељења за инвестиције и развој, поступак јавне набавке је завршен и уговор са фирмом из Новог Сада која ће обављати све радове закључен.

„Мапирања локација које се гледају са хидрогеолошких карата које показују на којим местима би требало тражити воду су урађена. У селу Кончуљ бушење је кренуло на две локације, а у Жбевцу ће радови на бушотинама кренути већ у петак“, каже Аземовић.

Оно што ће се наредних дана радити, како каже, јесте приступ до мапираних локација у Жбевцу.

„ Приступни пут до тих локација није добар, неопходна је бушећа гарнитура која мора  да дође до те локације на два места. Са новосадском фирмом је договорено да општина са својом механизацијом напарави приступ, а да комунално предузеће у петак, суботу и недељу уступи своју цистерну са водом јер је она неопходна приликом бушења. У Кончуљу таквих проблема нема због близине реке и радови су већ у току“, рекла је Аземовић.

Појашњава да ће се у селима радити три бушотине на три различите локације како би се пронашла вода која испуњава све квалитете стандарда.

„ Изградња бунара ће бити на месту које покаже најбоље лабораторијске резултате воде који ће се радити у референтним београдским лабораторијама. Тражимо добру, квалитетну воду и наду нам дају управо три различите локације. Руководимо се и близином већ постојеће водоводне мреше, али то неће бити пресудно“, наводи начелница.

Вредност радова на изградњи бунара у овим селима на територији Бујановца износи по 5 милиона динара са ПДВ-ом.

„У та средства улазе сви радови од бушења, преко пројектовања, изградње и опремања бунара пумпама. По систему “кључ у руке”“,закључила је Аземовић.

Извор: Бујановачке, Координационо тело