Архива вести
                   

У ПОТПУНОСТИ ОПРЕМЉЕНО ВАНБОЛНИЧКО ПОРОДИЛИШТЕ У ПРЕШЕВУ

4. фебруар 2014.

Прешево – У Прешеву је у потпуности обновљено  ванболничко породилиште и набављена је сва неопходна опрема. У приземљу преуређеног дела зграде смештено је одељење гинекологије, а на спрату су две сале за порођај и стационарни блок. Породилиште ће почети званично да ради крајем марта или почетком априла, по завршетку обуке лекара у врањском здравственом центру.

По правилима медицинске струке, етике и хуманости, прешевско породилиште неће заостајати за најсавременијим породилиштима у земљи, како је приликом његовог обиласка оценила министарка здравља Славица Ђукић Дејановић.

„Жене из Прешева и околине ће се порађати у  овом савременом породилишту, које по свим правилима струке, етике и хуманости не заостаје за европским земљама“, рекла је министарка здравља Славица Ђукић Дејановић.

Шеф Делегације Европске уније у Републици Србији, Мајкл Девенпорт, рекао је да само са добром здравственом заштитом и квалитетним условима за бригу о трудницама и породиљама можемо да се надамо здравом потпмству.

Зоран Станковић, председник Координационог тела, изразио је задовољство што је породилиште у потпуности опремљено и што ће бити пружени услови за порођај који неће заостајати за најсаврменијим у Европи.

„Оно што је најбитније је да смо обезбедили простор и апаратуру, а кренуле су и професионалне обуке четири стручњака из Прешева, који ће радити у ваболничком породилишту“, изјавио је Станковић, још једном наглашавајући да је изградња ванболничког породилишта пример добре сарадње Владе Србије, Европске уније и локалне самоуправе.

Новинаре је занимало да ли отварање породилишта значи и наставак разговора Албанаца са државним органима Србије. Рагми Мустафа, председник општине Прешево, рекао је да се разговори могу наставити само са Славицом Ђукић Дејановић, јер је то министарство испунило све одредбе договора о здравственој заштити.

Заслужни за обнову породилишта у Прешеву су Министарство здравља, Координационо тело Владе Републике Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђу и општина Прешево. Обнову су помогли и Европска унија и влада Швајцарске са 250 хиљада евра. Посредством Програма европског партнерства са општинама (ЕУ Прогрес), Европска унија и влада Швајцарске су обезбедиле инкубатор, ултра-звучни апарат и друге неопходне уређаје.

Породилиште у Прешеву затворено је још 1989. године, па су жене из овог краја морале да путују и 70 километара до Врања, Скопља, Гњилана, Приштине или Куманова да би се породиле. Обнова породилишта је трајала четири године и у њега је уложено око милион и по евра. Породилиште има две порођајне сале и 12 постеља.    

Пема проценама, сваке године овде би могло да се породи око 400 жена из Прешева.

Извор: Координационо тело