Архива вести
                   

ТЕСТОВИ О ЗАВРШНОМ ИСПИТУ НА ПРОВЕРИ

6. јули 2017.

Бујановац, Врање - Министар просвете Младен Шарчевић наредио је хитан ванредни надзор спровођења мале матуре у школама чији ученици су имали сумњиво добре резултате на тестовима из српског, односно матерњег језика, математике и комбинованом тесту.

Просветни саветници из школских управа ненајављени су дошли у 28 основних школа Пчињског, Рашког и Нишавског округа, и са собом однели документацију о завршном испиту. Сви тестови и извештаји су сада у Заводу за вредновање квалитета образовања, који анализира ученичке радове.

“Још не можемо да откривамо детаље, јер нисмо завршили анализу, али ћемо до петка завршити контролу, а убрзо потом и послати комплетан извештај Министарство просвете, од ког смо и добили списак школа које треба да проверимо,” рекла је Драгана Станојевић, руководилац Центра за испите Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања.

На провери су радови из појединих основних школа у Бујановцу, Врању,  Новом Пазару, Прокупљу, Сурдулици, Нишу, Владичином Хану, Трговишту и још неким местима. Успорним школама одступања су била по неколико бодова изнад републичког просека. На пример, у Пчињском округу, просечан број бодова у спорних 12 школа је 22,78 од максималних 30, док је просек на нивоу целе Србије 17,63 бода. Нереално боље резултате у тим школама ученици су постигли и у поређењу са оценама које су им закључене на крају шестог, седмог и осмог разреда.

Извор: РТВ Ритам и Координационо тело