Архива вести
                   

РЕФОРМА ПОРЕСКЕ УПРАВЕ, СЛУЖБЕНИЦИ ИЗ БУЈАНОВАЦА СЕЛЕ СЕ У ВРАЊЕ

8. март 2019.

Бујановац – Реорганизација Пореске управе у Србији у значајној мери ће утицати и на филијалу у Бујановцу, у којој ће највероватније остати 5-6 радника, док ће сви остали бити пребачени у Врање.

Грађани, међутим, неће бити погођени реорганизацијом.

Најављена реформа Пореске управе предвиђа да се до 30. јуна ове године број филијала са садашњих 78 смањи на 37, тако што ће се мање филијале из општина као што је бујановачка, стапати у веће регионалне центре.

По актуелној верзији, која је и најреалнија, већина од 29 радника Пореске управе у Бујановцу биће пребачена у Врање, а са њима и инспекцијска и канцеларијска контрола, односно сав делокруг рада везан за привреду и правна лица.

По незваничним информацијама, у овом случају би у Бујановцу остала писарница и службе за пренос апсолутних права и моторних возила, односно 5-6 радника, колико је, по проценама, довољно за адекватно обављање поменутих послова.

То практично значи да становници општине, односно физичка лица, неће бити погођена реорганизацијом јер ће све обавезе по питању пореза моћи и даље да испуњавају у Бујановцу.

Правна лица, привредници и предузетници на другој страни, биће упућени на Пореску управу у Врању, али, како је речено у једној од локалних књиговодствених агенција, једино у одређеним ванредним околностима, с обзиром да се готово све пријаве и обрасци везани за пословање подносе у електронској форми.

Поред смањења броја филијала, реорганизација подразумева и нову систематизацију, али не и смањење броја запослених, судећи по информацијама и уверавањима које су радници добили од надређених.

Питање које се само намеће је шта се постиже реорганизацијом, ако за грађане и привреду готово све остаје исто, осим што ће радници Пореске управе из Бујановца, Сурдулице, Владичиног Хана и осталих места у Пчињском округу путовати напосао у Врање и бити под истим кровом са тамошњим колегама.

Из Пореске управе су раније поручили да је то начин да се смањи различито поступање инспектора на терену, што је, како је речено, један од главних задатака ове службе.

Поред тога, такав начин организације ће олакшати рад, а значајно је што ће се добити “другачије организована пословна мрежа”.

“У контроли, желимо да формирамо неколико важних пунктова у Србији са којих ће се обављати контроле за целу државу”, изјавила је раније директорка Пореске управе Драгана Марковић.

Извор: Бујановачке и Координационо тело