Архива вести
                   

ПОЛИТИЧКИМ И ИНСТИТУЦИОНАЛНИМ ПРЕДСТАВНИЦИМА АЛБАНАЦА ПРЕШЕВА И БУЈАНОВЦА

11. фебруар 2014.

Поштовани,

Крајем новембра 2013. године, као политички и институционални представници Албанаца Прешева и Бујановца упутили сте допис Влади Републике Србије, председнику Владе Ивици Дачићу и првом потпредседнику Владе Александру Вучићу о вашој одлуци и разлозима за привремени прекид разговора са представницима Владе Републике Србије.

Влада Републике Србије овластила је Координационо тело да одговори на ваш допис и поново изразила пуну спремност да у конструктивном разговору решава сва питања која сте предложили, а Влада прихватила, па и она поменута у предметном допису, а на основу Устава и закона Републике Србије и међународних конвениција о правима националних мањина.

Као што вам је познато, на почетку наших разговора дефинисали смо принципе заједничког рада и понашања. После реконструкције Владе договорени су краткорочни (до шест месеци), средњорочни (до годину дана) и дугорочни (преко годину дана) циљеви и реализација по предметним питањима. Премијер Републике Србије је, на састанку који смо имали у његовом кабинету октобра 2013. године затражио да се на свака три месеца, у његовом и присуству свих учесника разговора, анализирају резултати и реализација договорених решења и утврди одговорност сваког учесника у разговорима који не поштује и спроводи договорена решења.

После изузетно успешног и конструктивног разговора, како сте сами навели, са министарком здравља, који је одржан октобра месеца у Прешеву, за 26. новембар 2013. године био је заказан састанак са министром просвете, науке и технолошког развоја, али није одржан због ваше одлуке да привремено прекинете разговоре са Владом Републике Србије. Подсећам вас да смо за период новембар – фебруар планирали и следеће теме за разговор: заступљеност/интеграција у државне институције, децентрализација у правосуђу, економски опоравак, образовање, култура, медији, службена употреба језика, писма и националних симбола, безбедност и мере за успостављање поверења.

Прекид разговора никоме није донео добро, а поготову не грађанима Прешева и Бујановца. Да смо, по договореној и наведеној динамици, обавили предвиђене разговоре, сигурно би данас за многа питања имали предлоге прихватљивих решења.

Због тога још једном изражавам уверење да само кроз разговоре свих заинтересованих страна могу да буду пронађена решења за проблеме са којима се суочавају грађани Прешева и Бујановаца, и у име Владе Републике Србије позивам вас на наставак разговора убеђен да је то у интересу свих људи који живе на овом простору наше земље.

ПРЕДСЕДНИК КООРДИНАЦИОНОГ ТЕЛА

проф. др Зоран Станковић