Архива вести
                   

ПОЧИЊЕ ВОЈНА ВЕЖБА „ПЛАТИНАСТИ ВУК 2017”

12. јун 2017.

Бујановац -  У војниј бази „Југ” код Бујановца  данас почиње међународна војна вежба „Платинасти вук 17", у којој ће учествовати 450 војника из девет држава, саопштило је  Министарство одбране Републике Србије.

У Београд је у недељу допутовало 80 припадника Националне гарде из америчке савезне државе Охајо, који ће учествовати у поменутој војној вежби.

Уз домаћине, придружиће им се и војници из Босне и Херцеговине, Бугарске, Македоније, Мађарске, Словеније, Велике Британије и Црне Горе.

Припаднике оружаних снага САД  на аеродрому „Никола Тесла" дочекали су министар одбране Зоран Ђорђевић и амерички амбассадор у  Србији Кајл Скот.

Вежба „Платинасти вук 17" ће трајати до 23. јуна и представља наставак сарадње која ће се продубљивати и наредних година, изјавио је министар.

Увежбаваће ће се употреба „несмртоносног оружја, процедуре приликом ангажовања у мултинационалним операцијама и поступцима у мултинационалном окружењу", а један од циљева вежбе је и размјена искустава јединица у досадашњем ангажовању у мировним операцијама, наводи се у саопшењу Министарства одбране.

Војска Србије сарађује са више од 60 држава, а кључни циљ заједничких војних вежби и обуке је „повећање оперативних и функционалних способности војске Србије", пише у саопшењу.

У Плану билатералне војне сарадње са САД-ом ове године планирано је више од 130 активности, међу којима седам заједничких вежби, те додатна 41 активност у оквиру програма Међународног војног образовања и обуке.

Извор: РТС, Политика, Данас и Координационо тело