Архива вести
                   

ПОЧЕО УПИС СРЕДЊОШКОЛАЦА

5. јули 2017.

Бујановац - У средњим школама у Србији почео је дводневни упис новопримљених ученика у први разред школске 2017/18 године.

За Стручну школу „Свети Сава“ у Бујановцу, у којој је предвиђен пријем 180 ђака, определило се свега 106. По речима директорке Бисерке Јовић, једино је попуњено одељење од 30 будућих медицинских сестара-васпитача.

„За финансијског администратора се опрделило 26 ученика, за економског техничара 18, што значи да је остало 12 слободних места. Одељење машинских техничара је половично, са 15 ученика. За занимање заваривач пријавило се само четворо од конкурсом предвиђених 15, док за машинбравара нема заинтересованих. Жељу да се образује за кувара исказало је њих 11 од планираних 15, а за посластичара само двоје, тако да је ту преостало 13 слободних места. Евидентно је да су свршени осмаци највише заинтересовани за четворогодишња, а врло мало за трогодишња занимања, иако је уговорима са привредним субјектима, за прву планирану генерацију заваривача и машинбравара, било загарантовано њихово запошљавање. Највеће интересовање у Србији је за медицинске школе. Такође је индикативно да јужније од Ниша, нажалост, влада слаба заинтересованост за занатска занимања,” рекла је Бисерка Јовић.

С обзиром да су у основним школама у бујановачкој општини, где се настава изводи на српском језику, завршни испит положила 174 осмака, значи да су више од два ђачка одељења одлучила да школовање наставе у другим местима.

Према расположивим подацима, у средњим школама Пчињског округа остало су непопуњена 403 места. У Врању је упражњених места остало једино на Пољопривредно-ветеринарској и Хемијско-технолошкој школи, док су Гимназија, Медицинска и Економско-трговинска школа попуњене.

Извор: Бујановачке и Координационо тело