Архива вести
                   

ОТВОРЕН КОЛЕКТИВНИ ЦЕНТАР ЗА МИГРАНТЕ У ПРЕШЕВУ

8. јули 2015.

У Прешеву је отворен Колективни центар за прихват миграната у адаптираној згради Предузећа за обрадфу дувана. Пристигли мигранти ће тамо моћи да добију храну, медицинску помоћ, смештај, као и посебне просторије за мајке са децом.

Истовремено, мигранти ће у Центру, по убрзаној процедури моћи да добију одговарајућа документа.

Центар су отворили министар за рад, запошљавање, борачка и социјлан питања, Александар Вулин и шеф Представништва високог комесаријата УН за избеглице у Србији, Ханс Фрирдих Шодер у присутву многобројних представнника државних институција и председника Координационог тела, Зорана Станковића.

Министар Вулин, који је и председник Радне групе за ршавање проблема мешовитих миграционих токова, рекао је да је отварањем овог Центра Србија показала да је озбиљна држава.

"Ми се понашамо као организована држава.  Ова земља води рачуна о сваком људском бићу које нађе на њеној теритоији. Мање је важно жашто се нашло, али смо ту да сваком обезбедимо медицинску негу, храну, воду", истакао је Вулин.

У Центру је поред пунктова за прихват и пружање помоћи мигрантима, отворена и потпуно адаптирана и климатизована просторија за мајке са децом.

Шеф Предстваништва високог комесаријата УН за избеглице Шодер задовољан је због отварања Центра и најавио да ће УНХЦР и даље помагати Србији.  

"Овим ћемо сворити за мигранте који пешаче и који су данима на напорним путевима много боље услове за процесуирање њихових захтева, за смештај и пружање прве помоћи", рекао је Шодер.

Председник општине Прешево, Рагми Мустафа оценио је да су држава, народ и разне институције помогле мигрантима и да је отварање Центра важно како би сви мигранти били на једном месту где ће имати пристојне услове.

"У Центар ће долазити сви они и неће више бити по улицама, двориштима, тротоарима и ресторанима. Захвални смо свима који су помогли да до отварања дође", нагласио је Мустафа.

Према подацима Црвеног крста у Прешеву, у последњих неколико дана, свакодневно у то место пристиже између 800 и 1.000 миграната

ИЗВОР: Б92 и Координацино тело