Архива вести
                   

ОДЛУКА О ПОВЕЋАЊУ МИНИМАЛЦА ДО 15.СЕПТЕМБРА

4. мај 2017.

Прешево, Бујановац, Медвеђа - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Александар Вулин изјавио је да ће се убрзо знати колико ће бити повећање плата и пензија, и додао да до 15. септембра мора бити донета одлука о повећању минималне цена рада.

Вулин је рекао да ће до повећања плата и пензија доћи до краја године што је, по његовим речима, много раније него што се очекивало. Када је реч о повећању минималне цене рада, министар је рекао да по закону до 15. септембра мора бити донета одлука која ће важити од 1. јануара, и подсетио да минималац у Србији прима око 350.000 грађана.

Говорећи о укидању плаћања пенала за одлазак у превремену пензију, Вулин је рекао да је пракса да се плаћају пенали за одлазак у превремену пензију и додао да држава Србија сада има новца и жели да се одужи пензионерима укидањем плаћања пенала после 65. године.

„Држава жели да радите свој радни век, па ако одете раније у пензију, плаћате пенале. Раније је то било доживотно и пошто желимо да се захвалимо пензионерима, држава сматра да су од 65. године пенали ствар прошлости”, навео је Вулин.

Према његовим речима, закон који обухвата укидање пенала биће у скупштинској процедури већ за неколико месеци, а ПИО фонд ће аутоматски спроводити измене закона.

Извор: РТВ Ритам и Координационо тело