Архива вести
                   

НА ПОЉИМА ПЧИЊСКОГ ОКРУГА ПОЧЕЛА ЖЕТВА ПШЕНИЦЕ

13. јули 2015.

Врање - На пољима Пчињског округа почела је жетва пшенице на око 16000 хектара, од чега су око 40% оранице на подручју Врања. Нада Лазовић Ђоковић из Пољопривредно-стручне саветодавне службе у Врању каже да су после кишовитог времена ратари из округа једва дочекали да сунце огреје њиве и да комбајни почну да жању жито.

Према њеним речима први резултати показују да су овогодишњи приноси пшенице „шаролики”, јер се приноси крећу од 2 до 6 тона на оним парцелама где су ратари применили све потребне агротехничке мере. Што се тиче јечма, принос се креће од 2,5 до 4 тоне по хектару, који су нешто нижи од прошлогодишњих“, каже Лазовић Ђоковић.

Пољопривредници још увек не знају откупну цену жита, које ће бити убрано за двадесетак дана.Већ годинама уназад у Врању нема организованог откупа пшенице, тако да они који желе да је продају могу учинити у малим приватним млиновима, и у њима се тренутно откупна цена креће око 17 динара по килограму. Недостатак откупних места, због недостатка силоса, не мучи само пољопривреднике из Врања, јер силоса нема од Крушевца до Прешева.

Извор: РТВ Ритам и Координационо тело