Архива вести
                   

НА МЕСТУ СТАРОГ БИОСКОПА У ПРЕШЕВУ У ПЛАНУ ИЗГРАДЊА КОНГРЕСНОГ ЦЕНТРА

1. новембар 2022.

Прешево – Београд - Уместо некадашњег биоскопа “Крашница”, који је предвиђен за рушење, у Улици Саве Ковачевића Прешевљани ће добити мултифункционални конгресни центар, у коме је планирана изградња конференцијске сале са 262 места или сала Скупштине.

Према идејном решењу које је урадило Предузеће за пројектовање и инжењеринг Капител Архитекти из Ниша, конгресни центар ће имати два спрата и заузимаће 2.275 квадрата.

Главни улаз у објекат налази се на јужној страни из Улице Саве Ковачевића, док је приступ гаражи обезбеђен из Омладинске улице, на североисточном делу парцеле. На подрумској етажи предвиђене су техничке просторије као и паркинг простор за запослене и посетиоце. Ту је смештено 6+1 паркинг места за особе са инвалидитетом, просторије за инсталације и 2 оставе - стоји у пројекту.

Главни улаз у објекат, где ће бити пулт за пријем посетилаца и гардероба, предвиђен је у приземљу, као и хол који ће имати намену мултифункционалног простора.

Степенице из хола водиће до галерије са бифеом, а на првом спрату је планирана сала која може имати двоструку намену - конференцијска сала или сала Скупштине.

Конференцијска сала висински се протеже кроз 2 етаже и може да прими 262+2 посетилаца. Њој се може приступити са првог спрата, док се балкону приступа са другог спрата. Бина има 2 нивоа, нижи део планиран је за говорника док се на вишем налази платно за пројектор. Распоред седишта је пажљиво пројектован тако да је сваком месту обезбеђен добар поглед на говорника и платно - пише у идејном решењу.

У другој варијанти, сала Скупштине би имала 37 места за одборнике, 72 места на галерији за госте и новинаре, а уместо платна за пројектор, на бини би били постављени столови за пет одборника.

У том случају била би изграђена и велика канцеларија са конференцијском салом и две мање канцеларије.

Пројекат, као и графички прикази, могу се погледати на сајту Општине Прешево.

Извор: Јужне вести, Координационо тело