Архива вести
                   

ГРАЂАНИ СИГУРНИ У МУЛТИЕТНИЧКОЈ СРЕДИНИ

10. јули 2015.

Београд - Више од 88 одсто грађана у мултиетничким срединама – Медвеђи, Пријепољу, Бачу и Бачкој Паланци, осећа се сигурно у  месту у којем живе, а нешто више од 50 одсто осећа се сигурније данас него током 90-тих година, показало је истраживање Виктимолошког друштва Србије (ВДС).

„У оквиру истраживања, који је део пројекта „Подстицање дијалога у мултиетничком друштву уз оснаживање жртава“, посматран је период од почетка 90-тих до 2013. године,  током којег је истраживање спроведено.

Према речима истраживача у ВДС Николе Петровића, од 1.423 испитаника, њих 26,9 одсто је навело да је преживело неки облик страдања од 1990. године до тренутка испитивања.

„Испитаници који су се суочили са неким видом страдања у посматраном периоду навели су укупно 1.367 инцидената, односно повређујућих понашања“, нагласио је Петровић, додавши да је већина догађаја , у којима су испитници навели да су били повређени, била међуетничке приороде.

Највећи део виктимизација догодио се 90-тих година, за време оружаних сукоба у Хрватској, Боссни и Херцеговини и на Косову и Метохији, док се значајно мањи део догодио после 2000. године.

Испитаници из Медвеђе су у већој мери одговорили да су били виктимизирани у поређењу са испитаницима из Бача, Бачке Паланке и Пријепоља.

Петровић је додао да су налази истраживања указали на постојање различитих аспеката несигурности, попут физичке, економске, правне, социјалне и политичке.    

Извор: Данас, Дневник и Координационо тело