Архива вести
                   

ДО 100,000 ЕВРА БЕСПОВРАТНИХ СРЕДСТАВА ЗА ПОЉОПРИВРЕДНЕ ЗАДРУГЕ

8. јун 2017.

Програм подршке спровођењу мера равномерног регионалног развоја Републике Србије кроз учешће државе у економско-финансијским подстицајима за оснивање нових задруга и инвестиционе пројекте постојећих задруга у 2017. години, нарочито у Нишавском, Топличком, Пиротском, Јабланичком и Пчињском округу,  спроводи Кабинет министра без портфеља задуженог за регионални развој и рад јавних предузећа, у сарадњи са јединицама локалне самоуправе.

Средства су опредељена за следеће мере:

1. Максималан износ од 6.250.000,00 динара намењен као наменски економско- финасијски подстицај за формирање нових земљорадничких задруга у циљу повећање обима производње и утицаја на развој пољопривреде у срединама где се оснивају.

2. Максималан износ од 12.500.000,00 динара намењен је као економско финасијски подстицај за пројекте постојећих земљорадничких задруга  који имају за циљ повећање обима производње и стварање могућности раста и новог запошљавања.

Право на коришћење бесповратних средстава имају:

1. Групе индивидуалних регистрованих пољопривредних газдинстава које желе да формирају земљорадничку задругу и које за то имају подршку јединице локалне самоуправе.

2. Постојеће земљорадничке задруге које су своје пословање ускладиле са законом којим се уређују задруге и које су регистроване у Агенцији за привредне регистре, које су регулисале пореске и друге доспеле обавезе из јавних прихода за 2016. годину, над којима није покренут поступак стечаја или ликвидације и које имају подршку јединице локалне самоуправе за пројекат са којим конкуришу.

Задруге могу остварити право на финансирање програмских активности за:

1. Набавку живих животиња за потребе повећања основног стада.

2. Набавку опреме за потребе унапређења квалитета и капацитета фарми за производњу млека и фарми за производњу меса.

3. Набавку вишегодишњих засада за проширење површина под биљном производњом.

4. Набавку опреме и пољомеханизације за повећање производње и унапређење квалитета воћа, поврћа и других биљних производа.

5. Изградњу објекта и набавку опреме за потребе повећања капацитета постојеће производње, повећања продуктивности и квалитета, обезбеђење више фазе прераде производа.

6. Набавку опреме за потребе производње, повећања могућности извоза, проширења тржишта продаје или побољшања тржишне позиционираности.

Трошкови укључују порез на додату вредност.

Бесповратна средства се додељују у складу са наменом средстава.

Средства ће се користити тако што ће се вршити директно плаћање на посебан наменски динарски рачун код Управе за трезор за подстицајна средства из програма Задруга је у обавези да обезбеди бланко соло меницу, са меничним овлашћењем.

Задруге немогу минимум 3 године да отуђе средства (опрема, објекти, механизација и сл.) прибављена финасијским подстицајима овог програма.

Рок за подношење пријава је 1.октобра 2017. године.

Средства ће се додељивати по пристиглим пријавама – до утрошка средстава предвиђених за ову намену.

Комплетан текст конкурса, као и пријаву на конкурс, можете преузети на http://subvencije.rs/vesti/100-000-e-bespovratnih-sredstava-za-poljoprivredne-zadruge/

Извор: Субвенције у пољопривреди и Координационо тело