Архива вести
                   

ЂАЦИ МЕДИЦИНСКОГ СМЕРА „СВЕТОГ САВЕ“ ГРАЂАНИМА НА ТРГУ У БУЈАНОВЦУ МЕРИЛИ ШЕЋЕР И ПРИТИСАК

14. новембар 2022.

Бујановац – Београд - Ученици четвртог разреда Средње школе “Свети Сава” смер медицинска сестра-васпитач, у сарадњи са Црвеним крстом, организовали су на градском тргу акцију мерења крвног притиска и шећера у крви.

Поводом обележавања Светског дана борбе против дијабетеса, ова акција бујановачких матураната је, према речима Александре Бојковић, наставнице медицинске групе предмета, још један начин да се код одраслих и деце пробуди свест о постојању ове болести.

„У односу на протекле године дијабет се код деце повећао за 10 одсто. Најчешћи узроци настанка су стрес, нездрава исхрана и смањена физичка активност. Зато је препорука да се више води рачуна о исхрани и да се повећа физичка активност не само код деце, већ и код одраслих. Неопходно је да сви више водимо рачуна о свом здрављу, а оваквим акцијама дајемо допринос његовом очувању“, каже Бојковић.

Према процени Института за јавно здравље “Др Милан Јовановић Батут” у Србији од дијабетеса болује 710.000 особа, откривених и неоткривених случајева, а половину оболелих чини радно способно становништво.

У бујановачком Дому здравља почетком септембра је отворено Саветовалиште за дијабетес где грађани  могу да добију све информације о овој болести.

У нашој земљи од ове болести годишње умре око 3.400 особа, а у 2021. години, Србија је на основу стандардизоване стопе морталитета од 16,3 на 100.000 становника припадала групи европских земаља са високим стопама умирања од ове болести.

Тема овогодишњег обележавања Светског дана дијабетеса је „Доступност дијабетолошкој здравственој заштити: образовањем за боље сутра”.

Извор: Бујановачке, Координационо тело