Архива вести
                   

БУЈАНОВЧАНИ ДОБИЈАЈУ ЗАШТИТНИКА ГРАЂАНА

11. март 2019.

Бујановац – Становници општине Бујановац добиће у току ове године локалног заштитника грађана, предвиђено је нацртом новог Статута општине усвојеног у четвртак на седници Општинског већа.

Нови Статут се доноси, како је речено на седници, због усклађивања са Законом о локалној самоуправи, а једна од најважнијих измена у односу на актуелни највиши правни акт локалне самоуправе управо је увођење локалног омбудсмана.

Локални омбудсман односно Заштитник грађана као независна институција, требало би да грађанима општине Бујановац обезбеди заштиту људских слобода и права и то од лошег, незаконитог или недостојног поступања али и непоступања општинске управе, јавних предузећа и установа.

Заштитник грађана може предлагати доношење, допуну и измену одлука које доноси локална скупштина.

Како је објаснио секретар Сукпштине општине Бујановац, Селами Мустафа омбудсмана ће бирати локална скупштина и то на мандат од 5 година.

Избор омбудсмана се може очекивати у скупштинској процедури по усвајању новог Статута, за шта је пре тога неопходно сачекати сагласност Министарства за државну управу и локалну самоуправу.

У Општини нису могли да процене када ће добити сагласност.

У Бујановцу већ неколико година ради канцеларија републичког омбудсмана.

Извор: Бујановачке и Координацино тело