Архива вести
                   

„БРУС ЛИ И КРАЉЕВИЋ МАРКО“ КАО КРИТИКА ДРУШТВА

8. март 2019.

Бујановац – Глумци Бујановачког аматерског позоришта (БАП) имали су још једну успешну премијеру. У испуњеној сали Дома културе у Бујановцу изведен је комад “Марко Краљевић и Брус Ли” по тексту Момира Драгићевића.

“Бајку коју прожима стварност”, како је описао комад редитељ ове представе  Љубиша Чоловић, по оцени верне публике БАП-а, бујановачки глумци су изнели на прави начин.

“Било је сјајно”, рекао нам је по завршетку представе Милан, један од многобројних гледалаца.

И заиста је било сјајно видети на сцени Николу као Марка Краљевића, Марка у улози Брус Лија, Младена, Јовану, Матеју, Бојана, Теодору и остале, а све симпатије је побрала деветогодишња Стефана Стојменовић, најмлађи члан ове позоришне трупе.

“Мени је ово друга представа, глумила сам и у једној школској. Није лако спремити представу, није то само да изађеш на сцену, треба да се уживиш у улогу, има разних техника”, рекла нам је мала Стефана – будућа “права глумица”.

У комаду се суптилно провлаче критички коментари о стању у српском друштву.

Марко Краљевић и његов верни Шарац, након поновног сусрета у садашњем времену дотичу се тема попут демократије у Србији, транзиције, стања у правосуђу, али и шта деца уче у школама – констатујући иронично да је “демократски” да Марка Краљевића некад има у уџбеницима, а некад не.

Редитељ Чоловић каже да га чини задовољним сама чињеница да је дошло до премијере.

“Видело се и да је публика задовољна, нисам видео да је неко напустио салу пре краја, то ми је довољно да будем задовољан”, рекао је Чоловић.

За оне који су пропустили прилику да виде ко је јачи, Марко или Брус Ли, Чоловић је најавио још једно извођење представе у Бујановцу у скоријој будућности, као и да ће се БАП овим комадом представити на фестивалу у Лебану.

Извор: Бујановачке и Координационо тело