Архива вести
                   

АЛБАНЦИ ЋЕ НАЈВЕРОВАТНИЈЕ ИМАТИ ЈЕДНОГ ПРЕДСТАВНИКА У ИЗБОРНОЈ ТРЦИ

11. фебруар 2014.

Покрет за демократско деловање Ризе Халимија ће највероватније бити једина албанска партија са југа Србије која неће бојкотовати ванредне парламентарне изборе заказане за 16. март.

За разлику од претходних година, када је Халими пред бираче излазио у колаицији са албанским странкама, овог пута је он близу одлуке да на изборима учествује са другим мањинским партијама – хрватским, мађарским и бошњачким.

Тако претходна одлука шест албанских партија са југа Србије да игноришу парламетарно гласање неће пресудно утицати да бирачи ове националности остану код куће 16. марта.

Према мишљењу Душана Јањића из Етничког форума, став албанских бојкотара директно је повезан са њиховом тежњом да односе са Владом Србије одржавају  у „залеђеном“ стању, као и намером да интернационализују проблеме за које решења чекају од Београда.

„Иза свега стоји њихов стварни циљ – да сви Албанци буду заједно. Други мотив је да се политички уништи Халими, чији је утицај већ ослабио. Он је пуно инвестирао у везу са Београдом и на прошлим изборима ушао у српски парламент, чиме је дао пуну потврду да је област Прешева део Србије, док за друге Албанце то није тако“, рекао је Јањић, по чијем мишљењу би Халимијево одсуствовање са избора било и његово политичко самоубиство.

Предедник Координационог тела за општине Прешево, Бујановац и Медвеђу, Зоран Станковић, је изјавио да је Београд албанским лиидерима на југу Србије увек преносио жељу да учествују на изборима. Тако је и сада:

„Позивамо их да изаберу своје представнике у Народној скупштини и тако остваре своје захтеве кроз усвајање закона на које могу сигурно да утичу као самостални посланици или у склопу неке посланичке групе. На тај начин ће се њихов глас више чути и моћи ће да учествују у политичком животу Србије и креирању закона, који би им омогућили још боље услове за живот и рад.

Извор: Вечерње новости и Координационо тело