Архива вести
                   

АКЦИЈА ЧИШЋЕЊА У МИРАТОВЦУ

8. мај 2017.

Прешево - Америчка агенција за међународни развој, програм Уједињених нација за развој и фондација Ана и Владе Дивац организивали су у пролећно чишћење Миратовца под називом  „Ми радимо заједно". Миратовац, село у општини Прешево, које се налази  поред границе са Македонијом, је било прва станица на балканској мигрантској рути у Србији.

Чисте волонтери улице, пешачке стазе, ливаде, обалу Миратовачке реке. Уклањају мини депоније млади из Прешева и мигранти из Прихватног центра.

„Желео сам да се захвалим за све оно добро што је Србија учинила за нас, па сам се јавио да помогнем", каже Али Абери из Авганистана.

„Већ шест месеци сам у Прешеву, дошло нас је данас петнаесторо, али много више њих је хтело да се прикључи акцији", каже Ахмед из Авганистана.

Кроз Миратовац је, од почетка мигрантске кризе, прошло стотине хиљада људи, понекад и до 10.000 дневно. Мештани су им помагали, поправљали пут и превозили их.

„Ја сам три пута чистио пут мојим трактором, од џамије до тамо где они долазе", каже Мустафа Лукман из Миратовца.

„Сви грађани у Миратовцу су дали пуну подршку и пружили руку свим овим људима", каже Ардита Синани, председница општине Прешево.

И чишћење и здравија средина, и солидарност, зближавање локалног становништва и миграната покретачи су акције програма Уједињених нација за развој и Фондације Ане и Владе Дивца.

„Она срдачност која је постојала на почетку у овој општини и у Прешеву, које је постало познато по томе, се нааставља", каже Татјана Страхињић Николић, руководилац УНДП.

„Ми смо део средстава из буџета одвојили од игара на срећу да помогнемо општинама погођеним мигрантском кризом", каже Иван Бошњак, државни секретар Министарства за државну управу и локалну самоуправу.

Мештани Миратовца добили су канте за изношење смећа, у вредности од 16.000 долара, и то је део пројекта за јачање капацитета локалних заједница за реаговање на мигрантску кризу.

Извор: РТС и Координационо тело