Архива вести
                   

ЗОРАН СТАНКОВИЋ: ПРОЦЕНА УМЕСТО ПОПИСА

23. мај 2015.

Зоран Станковић, председник Координационог тела, најавио пребројавање становништва. Договор са челницима Бујановца, Прешева и Медвеђе. Усаглашавање у Београду

Због многобројних примедби и различитих информација о броју и саставу становништва у три општине којима се спекулише из Координационог тела најављују да ће ући у процену броја становника. Метод пребројавања који ће се спроводити у Бујановцу, Прешеву и Медвеђи до сада није рађен у Србији, али није непознаница за светске прилике, спорводио се у местима где је немогуће извршити попис или попис није успео.

„Спровешћемо једну од најзначајнијих политичких активности на овим просторима. Процена ће бити урађена по међународним стандардима и у њој ће поред наших стручњака учествовати представник Америке, ОЕБС, Европске уније“, објашњава Станковић. Кроз програм сарадње Европске уније и локалних самоуправа ПРОГРЕС, обезбеђен је један стручњак који ће помоћи да се примени знање у тој области.

Станковић наводи да се процена ради у договору са представницима ове три општине. Методологија још увек није до краја прецизирана и усаглашена са свим учесницима, па следи усаглашавање почетком јуна у Београду, када ће бити одржана конференција на којој ће се јавно говорити о критеријумима за процену становништва.

Стручњаци Завода за статистику раде процене сваке године, али ће овога пута цео постпупак бити спорведен у присуству међународне заједнице. Када се посао заврши и објаве подаци нико неће моћи да манипулише бројкама. Слична процена рађена је 1991. године када попис није успео, али је ово први пут да се ради на овај начин. Иначе, Албанци који живе на југу углавном бојкотују регуларне пописе становништва.

Само се једном изјашњавали

Историјат (не)успелих пописа почиње 1981. године када је одржан попис у периоду првих демонстрација на Косову и Метохији, а те године талас демонстрација озбиљно је запљуснуо Бујановац, Прешево и Медвеђу, што се одразило на попис и бојкот који је уследио. Десет година касније Албанци са југа Србије поново бојкотују попис. Следећи попис који је одржан 2002. године и у који се Албанци „куну“ такође је дискутабилан, јер су представници Срба указали на извесне неправилности и овај попис оценили као „монтиран процес“ који нико није конторлисао. У јавности се провалчио податак о великом броју Албанаца који су пописани тако што су њихова имена преписана са надгробних споменика. У последњем попису 2011. године  Албанци настављају са старом праксом бојкота.

ИЗВОР: Вечерње новости

Новинар: Ј. Стојковић