Архива вести
                   

„ЗНАМО КО И ШТА МОЖЕ ДА УРАДИ"

13. мај 2015.

Београд – „Ситуација на КиМ и југу Србије је мирна, не примећује се веће присуство снага безбедности и зна се ко шта може да уради на тој територији“, изјавио је у „Кажипрсту Б92”   председник Координационог тела за општине за Прешево, Бујановац и Медвеђу Зоран Станковић.

„Ситуација је као и у претходном периоду, нормална, мирна, без ексцеса, нема посебних безбедносних кретања, народ се понаша веома коректно, државни органи такође и нема назнака да може да дође до усложњавања ситуације. Процене се раде на дневном нивоу, већ су рађене у протеклом периоду, а безбедносне структуре су стално на терену и врше процену ситуације“, рекао је Станковић.

Он је истакао да се процењује да је стање безбедно, стабилно, било је, јесте и нема назнака да ће бити поремећаја

„Онолико људи колико је потребно је у зони копнене безбедности, повећање броја људства је у вези са чињеницом да се у близини границе дешава оружани сукоб и у таквим ситуацијама су повећане мере опреза, да се нежељени догађаји не десе. То је минимални број припадника безбедносних снага. Повећање присуства се не примећује, могуће су само повећање контроле кретања у градовима као што је Прешево, али је становништво мирно“, истакао је Станковић.

Према његовим речима, Координационо тело добро сарађује с локалном самоуправом.

„Десило се то што се десило у Куманову, звао сам председника Општине Прешево Рагмија Мустафу, питао сам га да ли су спремни за све, рекао ми је да спремају седницу, ми смо послали нашег представника, договорено је све и свако зна своју улогу. Ту се политика не меша и све се нормално одвија“, наводи Станковић.

Станковић је навео и да је Координационо тело свесно ситуације и онога што може да се догоди.

„У свакој средини има особа које могу да направе екцес, то не може да нас изненади јер знамо ко може шта да уради на том простору. Релативно су стабилни односи нација које живе на том простору. За 2,5 година, колико сам на челу Координационог тела, није било међунационалних сукоба. Што се тиче људи који су дошли из Македоније, од Рагмија Мустафе сам добио информацију да је око 700 људи дошло у Прешево, али је сада тај број мањи, већина се вратила и не очекујемо нови прилив људи“, закључио је Станковић.

Извор: Б92 и Координационо тело