Архива вести
                   

ВАКЦИНАЦИЈА ГОВЕДА НА ПОДРУЧЈУ ПЧИЊСКОГ И ЈАБЛАНИЧКОГ ОКРУГА ПОЧИЊЕ У ПОНЕДЕЉАК, 20 ЈУНА

16. јун 2016.

Београд - Европска комисија је одобрила Србији 50.000 доза вакцина против сточне болести „квргаве коже", а почетак вакцинације говеда на подручју Пчињског и Јабланичког округа, који су проглашени зараженим подручјима, ће почети у понедељак 20. јуна, најавио је Драган Гламочић, саветник председника Владе Србије и председник владиног Оперативног штаба за координацију примене мера за спречавање, сузбијање и искорењивање болести квргаве коже (нодуларни дерматитис).

Он је казао да је Влада Србије усвојила уредбу о хитном увозу, чиме је омогућила да се отвори и јавна набавка још 400.000 вакцина против те сточне болести, а вакцинација говеда би тим новим дозама из увоза могла да почне за 10 до 15 дана.

„Влада Србије је на тај начин предузела све што је било у њеној моћи, а до тада ћемо са припадницима МУП-а контролисати транспорт преко контролних пунктова, да зараза не би прешла у друге делове Србије", казао је Гламочић .

Он је апеловао на пољопривреднике у Србији да уколико код говеда примете знакове болести „квргаве коже", одмах то пријаве надлежној ветеринарској станици, како би могло брзо да се реагује, нагласивши да период инкубације те заразне болести траје 28 дана.

„Пољопривредници не треба да се боје опасности убијања животиња, јер ће им штета бити надокнађена. Влада Србије је обезбедила средства уколико до тога дође и она ће свима бити исплаћена у реалном износу, тако да ће моћи да купе нову стоку након проласка заразе", казао је Гламочић.

Извор: Танјуг, Политика, РТС и Координационо тело