Архива вести
                   

СТЕФАНОВИЋ И СПАСОВСКИ ПОТПИСАЛИ СПОРАЗУМ О ПРЕЛАЗУ МИРАТОВАЦ-ЛОЈАНЕ

18. децембар 2019.

Скопље – Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова, Небојша Стефановић потписао је у Скопљу са министром унутрашњих послова Републике Северне Македоније, Оливером Спасовским, Споразум о успостављању заједничког Граничног прелаза Миратовац-Лојане, као и споразуме о сарадњи у области борбе против трговине људима и кријумчарења миграната.

Министар Стефановић је након потписивања споразума рекао да су они усмерени на оно што треба заједнички да урадимо како би грађани Републике Србије и Северне Македоније живели боље и били безбеднији. Он је оценио да ће Споразум о сарадњи у борби против трговине људима и Споразум о борби против кријумчарења миграната бити добри одговори на проблеме миграција.

"Борба против илегалних прелазака границе један је од приоритета на коме смо заједнички радили. Доласком десет српских граничних полицајаца на прелазе између Северне Македоније и Грчке показали смо да заједнички хоћемо да радимо и будемо солидарни", поручио је Стефановић.

Министар Стефановић је указао и на неопходност рада на заједничким стратегијама за решавање илегалних миграција.

"Ова два споразума, који се односе на борбу против трговине људима и крујумчарења миграната, омогућиће полицијама две земље широк оквир деловања. Такође, помоћи ће да задамо јак ударац криминалним групама и покажемо посвећеност владавини права", рекао је Стефановић.

Он је поручио да је са министром Спасовским разговарао и о јачању сарадње у борби против организованог криминала.

"Договорили смо бржу и бољу координацију наших криминалистичких полиција. Наше две земље имају одличну сарадњу, али контакти између професионалаца у криминалистичким полицијама могу да буду још ближи и бољи. Очекујем у наредном периоду озбиљне резултате у супротстављању кријумчарењу наркотика и борби против организованих криминалних група", рекао је Стефановић.

Говорећи о Споразуму о успостављању Граничног прелаза Миратовац-Лојане, Стефановић је истакао да ће се његовим отварањем убрзати транспорт робе.

"Овај прелаз је важан за регионалну трговину. Већ смо разговарали о царинским олакшицама и оно што је била идеја и пројекат председника Србије, Александра Вучића јесте да заједнички радимо на томе да грађанима све буде јефтиније, да буду мање царине и да имамо бржи проток људи и робе", објаснио је Стефановић.

Министар унутрашњих послова Републике Северне Македоније, Оливер Спасовски поручио је да је данашње потписивање три споразума од велике важности за обе државе.

Спасовски је навео да ће Гранични прелаз Миратовац-Лојане на почетку функционисати за локални саобраћај, а да ће по испуњењу додатних услова радити као заједнички гранични прелаз за међународни путни саобраћај.

Он је истакао да је од великог значаја договор две државе о сарадњи у области борбе против трговине људима и кријумчарења миграната, као и да је у овој борби неопходна заједничка сарадња.

Извор: РТВ и Координационо тело