Архива вести
                   

ШКОЛА „СВЕТИ САВА“ ПРИМЕР ДОБРЕ ПРАКСЕ У ДУАЛНОМ ОБРАЗОВАЊУ

30. новембар 2022.

Бујановац - Београд - Средња школа „Свети Сава” добила је од Привредне коморе Србије  захвалницу за допринос образовању ученика према потребама привреде. Дуално образовање се у овој школи на образовном профилу кувар успешно примењује од школске 2019/20 године.

„Имала сам ту част да будем једини директор из Пчињског и Јабланичког округа који је у име школе добио захвалницу за допринос дуалном образовању и то је оно што ме чини поносном. Поносна сам на све колегинице и колеге који су били ангажовани и врло заинтересовани, који су мотивисали наше ученике са смера кувар и допринели овом успеху школе“, каже  Бисерка Јовић, директорка школе.

Она је истакла значај признања за саму школу, наводећи да је велики успех био само укључивање предузетника, конкретно угоститељских предузећа у Бујановцу са којима школа сарађује у програму дуалног образовања.

„Ми смо 2019/20 почели са дуалним образовањем и то је прва генерација коју смо уписали и која је успешно завршила програм. Од почетних пет, број партнера се смањио, јер је корона оставила последице у њиховом пословању и сада сарађујемо са три фирме, пицеријом „Бергамо”, „Градском меаном” из Врања и ПУ „Наша радост” из Бујановца. Како је у Бујановцу немогуће наћи само једног послодавца, анимирали смо већи број партнера и по пар ученика распоређивали у њихове привредне објекте. Привредној комори се то свидело“, додаје директорка Јовић.

Говорећи о захвалници и препознавању добре сарадње са партнерима у дуалном образовању од стране Привредне коморе, Јовић се осврнула на важност оријентисања стручних школа према привреди.

„Било је јако тешко изборити се за увођење дуалног образовања у наш школски програм. Лично сматрам да је то врло важно с обзиром на недостатак радне снаге у читавој земљи, а то се код нас посебно осећа. Из коморе су препознали да је наша школа нешто добро радила и то треба промовисати и показати свима да смо ми стварно добра школа”,  закључила је Јовић.

У име установе, захвалница је директорки уручена на свечаности  у Лесковцу поводом обележавања 60 година рада Регионалне привредне коморе.

Образовни профил кувар је у бујановачкој средњој школи први пут верификован још 1994. године.

Ове школске године део ученика првог разреда на смеру кувар школује се по дуалном, а део по стандардном образовном профилу.

Бујановачки средњошколци-кувари освајали су бројне награде на такмичењима.

Извор: Бујановачке, Служба Координационог тела