Архива вести
                   

Саопштење за медије - ТИ И ЈА СМО МИ

30. новембар 2009.

Нисмо исто-али смо исти. Ти си ти. Ја сам ја. Заједно можемо да будемо свет.

Деца, средњошколци, Албанци, Срби и Роми из Бујановца и Прешева су и аутори и глумци позоришне представе „Ти и ја смо ми“. Премијера је 2. децембра 2009. у 17 сати у Дому културе у Бујановцу. Њих четрнаесторо написали су текстове кроз које говоре о својим животима, кроз које износе своје ставове. Глуме на својим језицима и на енглеском. Ову јединствену глумачку радионицу финансирало је Координационо тело Владе Републике Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа.

„Ти и ја смо ми“ је едукативно – уметнички пројекат конципиран као низ креативних радионица чији је резултат позоришна предства. Након аудиције одабрани средњошколци имали су прилику да раде са уметницима и предавачима из Београда, Ваљева, Новог Сада и Сомбора. После двомесечног програма састављеног од интензивних проба, радионица, семинара и тренинга заснованих на драмским техникама, ученици ће своју представу одиграти најпре у Бујановцу, а потом и у Београду. Кроз овај пројекат средњошколци, поред прилике да стекну основно позоришно образовање, пролазе и кроз искуство заједничког рада и учења са вршњацима из других етничких група. Зато је „Ти и ја смо ми“ образовни програм који полазницима омогућава да кроз игру и дружење развију разумевање и толеранцију према другим културама.

Пројекат је осмислила и реализује агeнција „Trust me”из Ваљева. То је један од девет пројеката које је ове године, након два конкурса, Координационо тело финансијски подржало.