Архива вести
                   

REKORDNA PROIZVODNJA U „SIMPENU”

27. фебруар 2008.

У Бујановцу, први пут на Балкану, крајем 2007. почела редовна израда такозване мемори пене.
Фабрика сунђера „Симпен” произвела је лане више од 2.300 тона меке полиуретанске пене. Лањска производња у првој фабрици пухина у Србији премашила је за око две стотине тона учинак из досад рекордне 1992. године. За око педесет одсто већа је него у 2006. години. Резултати су тим вреднији што су постигнути у години уходавања нове производне линије, заправо пробног рада нове фабрике.
„Симпен” је успео, сарађујући с најпознатијим европским произвођачима репроматеријала: немачким „Еластограном” и белгијским „Хунстманом”, знатно да прошири производни програм што је и била сврха изградње новог погона. Тако је у Бујановцу, први пут на Балкану, поткрај прошле године почела редовна израда такозване мемори пене, истовремено и мемори јастука који конкуришу увозним робним маркама какве су „дормео” и друге.
Стабилизовање квалитетне производње свих специјалних типова меке полиуретанске пене, без којих се такорећи више не може замислити намештај у свету – самогасиве, високоеластичне, изузетно меке пене, пене која имитира латекс и тако даље – од изузетног је значаја најпре за саму компанију „Симпо” у чијем је саставу „Симпен” (ова бујановачка фабирка с мешовитим је капиталом: „Симповим” и већинским иностраним). „Симпове” фабрике намештаја најважнији су потрошачи сунђера из „Симпена”; око 85 одсто производње стандардне и посебних врста пене за њихове су потребе. Пре свега, за Фабрику душека у Бујановцу, фабрика тапетарије и кожних гарнитура у Врању које су применом нарочитих пена за душеке, потом високоеластичних пена задовољиле норме „Симпових” традиционалних партнера „Натуција” и „Икее”. Ништа мање битно је што су се ове фабрике делом ослободиле увоза природног латекса. Еластичнија и мекша пена домаће израде постаће све важнија и за друге произвођаче намештаја у Србији имају ли се у виду нови стандарди квалитета у тој индустрији. Према оствареном, „Симпен” на добром је путу да достигне годишњу производњу од тридесет милиона евра. Не само зато што је једина фабрика нових видова сунђера у југоисточној Европи. Њено тржишно преимућство у региону, нарочито кад је реч о тапетарском намештају, јесте и што међу реткима поседује линију за резање пене.