Архива вести
                   

РЕКОНСТРУКЦИЈА ПРУГЕ НА КОРИДОРУ 10 ЗНАЧАЈНА ЗА СРБИЈУ

25. април 2016.

Прешево - Реконструкција и модернизација три деонице на железничком Коридору  10 између Прешева и Ниша, након које ће бити повећана брзина возова са 40 на 100 километара на сат, значајан је пројекат не само за железницу, већ и за целу Србију, изјавио је државни секретар у Министарству саобраћаја Миодраг Поледица.

Он је приликом обиласка радова на реконструкцији пруге између Врањске бање и Ристовца рекао да реконструкцију пруге ради руска компанија РЖД Интернешнал, али да су подизвођачи српске фирме.

Поледица је рекао да се реконстукција железничке мреже у Србији финансира из руског кредита, који износи 940 милиона долара, од чега је 140 милиона долара учешће Србије.

Како је навео, тај новац ће бити потрошен за реконструкцију пруге и набавку 27 дизел локомотива, од којих је десет већ испоручено Србији, а остале ће бити испоручене до краја године.

Заменик директора руске компаније РЖД Интернешнал Мансурбек Султанов рекао је да очекује да ће реконструкција три деонице Коридора 10 између Ниша и македонске границе бити завршена и пре рока и да ће коштати 26,4 милиона долара.


Радови на деоницама између Прешева и Ниша, укупне дужине од 46 километара, почели су у понедељак, 18. априла и трајаће до јуна. До тада ће пруга према Македонији бити затворена за путнички саобраћај, а теретни возови ће саобраћати на 36 сати.

Радови на реконтруцији железничког Коридора 10 биће прекинути током лета, а настављени на јесен. Рок за завршетак радова је крај године.

Извор: Бета и Координационо тело