Архива вести
                   

РАЗМИНИРАВАЊЕ ЧЕТИРИ ЛОКАЦИЈЕ КОД БУЈАНОВЦА

24. септембар 2018.

Бујановац – На више локација у околини Бујановца према Косову и Метохији сумња се да има заосталих мина на укупној површини од 2.200.000 квадратних метара. Центар за разминирање почео разминирање  на четири локације.

На просторима Тополске махале, Ђорђеваце и Лучана током 1999. године такозвана Ослободилачка војска Прешева, Бујановца и Медвеђе постављала мине противпешадијске и противтенковске и сумња се да још има заосталих груписаних мина. Локација која је најпре почела да се ради је у Добросину, на око километар удаљена од кућа, а мештани ту долазе и да сакупљају шумске плодове и по дрва. Разминирања ових локација финансира се од стране Владе Србије, Сједињених Америчких Држава и Јужне Кореје, а све четири локације ће бити очишћене до краја године.

„Када завршимо ова четири пројекта до краја године практично очекује нас још неких за следећу годину 1.800.000 квадрата. Од тих 1.800.000 квадрата већ имамо планове, с обзиром да смо у договору са Јапаном, са представницима Јапанске амбасаде, у октобру треба да склопимо споразум о донацији Републици Србије за разминирање још једног великог пројекта“  изјавио је Јовица Симоновић, директор Центра за разминирање.

„Пословна процедура рада у овој радној стази је у зависности од терена. Уколико је већа вегетација, то овде није случај, вршимо вегетацијски тепих, значи детектором 30 центиметара у висину и пола метра напред“ рекао је инструктор Момчило Маринковић.

Након тога пипалицом траже евентуално да ли има жица, потезних мина, затим уклањају вегетацију и детектором претражују сваки центиметар територије детаљно.

Извор: РТС и Координационо тело