Архива вести
                   

„РАЗЛИЧИТОСТ ЈЕ ПРЕДНОСТ А НЕ МАНА“ ПОРУЧУЈЕ БОГДАН МАТИЋ

21. фебруар 2022.

Бујановац – Београд -  Богдан Матић,ученик четвртог разреда средње школе ,,Свети Сава” у Бујановцу је пример како би се за боље сутра требало борити: знањем, културом, васпитањем, разумевањем. Богдан је активиста, залаже се за интеркултуралност и бори се против сваког вида дискриминације. Члан је омладинског одбора Уницефа и председник ученичког парламента.

“Невладине организације су много допринеле томе. Готово сваког месеца имамо активности са вршњацима из других школа и  често организујемо догађаје преко ученичког парламента. Приметио сам велику мотивисаност младих када су у питању акције хуманитарног карактера. Овом приликом бих се захвалио свим невладиним организацијама као и владином сектору које успешно спроведе своје активности у Бујановцу. Такође, желео бих да се захвалим и свим донаторима који финансирају наше пројекте и наше активности”, каже он.

Матић истиче да су се млади доста активирали у Бујановцу у последњих неколико година.

Према његовим речима,највећи проблеми младих у Бујановцу су непостојање адекватног простора за младе где би се они окупљали, дружили и смишљали нове заједничке пројекте.

“Такође, велики проблем је незапосленост и одлазак младих из Бујановца. Изјаве политичара често знају да поремете наше дружење, а наше питање њима је: Зашто не превезиђете те терете прошлости и не окренете се будућности? Доста  тих “ретровизора” који нас терају да гледамо уназад. Погледајте испред себе и учините нешто добро за нас младе који желимо да од Бујановца направимо боље место за живот“, закључује он.

Као председник ученичког парламента,Матић каже да је то формална институција која је законом загарантована те као таква ученицима омогућава демократски начин удруживања ради заступања интереса свих ученика у школи, као и донешење одлука које се њих непосредно тичу.

“Ми се трудимо да заступано све ученике у школи, да бранимо њихова права, да њихов простор у школи буде што бољи, лепши, да школа буде њихова друга кућа. Трудимо се да организујемо акције које су корисне и добре за нас, да деци измамимо осмех на лице, да утичемо на лични развој ученика. Такође, спречавамо дискриминацију унутар школе, односно локалне заједнице. Ове школске године сам изабран за председника ученичког парламента. Прво што смо урадили било је то да смо склопили сарадњу са нашом пријатељском школом ,,Сезаи Сурои”. За председницу ученичког парламента у средњој школи ,,Сезаи Сурои” изабрана је Бљендина, моја дугогодишња пријатељица, коју сам упознао на размени у Швајцарској 2018. године, коју је организовала Група 484. До сада смо заједно урадили много добрих ствари, а  на основу овога можемо да закључимо колико су нас активности зближиле”, појашњава Богдан.

Млади у Бујановцу су од почетка школске године организовали бројне активности.

“Наша прва активност била је еколошка акција, уједно и можда најбројнија акција до сада, коју је организовао парламент средње школе ,,Сезаи Сурои”, са нашом школом и невладином организацијом Грађанске Иницијативе. Имали смо затим акцију поводом Дана мира, где су парламенти организовали перформанс у сарадњи са Групом 484. То је била једна  прелепа активност, где смо политичарима послали важну поруку, да не руше наше јединство. Следећа акција била је хуманитарног карактера, када смо за нашу суграђанку Сању сакупљали донације за њено лечење. Организовали смо хуманитарну акцију како би деци из социјално угрожених породица обезбедили пакетиће за Новогодишње празнике. Били смо гости многих састанака са представницим ОЕБС-а, медијских кућа, министартсвом за људска и мањинска права и друштвени дијалог, невладиних организација, састанака са општинским тимом за међунационалне односе као и састанка са представницима Скупштине општине Бујановац, који су  финансирали наш будући пројекат парламента. Такође, присуствовали смо већем броју тренинга, од интеркултуралности до толеранције, дебате, екологије“,истиче млади активиста.

Богдан Матић сања о неком бољем месту за живот али се за разлику од оних који само критички посматрају свет око себе, он свесрдно труди да то и оствари у Бујановцу.

“Волим да читам, пишем и беседим. Волим свој мали град, и људе који живе у њему. Поносам сам на то што долазим из Бујановца јер сам имао прилике да одрастам и упознајем многе различите културе и нације које у њему живе. Нека различитост буде оно што ће нас повезивати. Учите једни од других и оплемењујте себе”, поручује он.

Да је у могућности, каже да би много тога променио у својој заједници.

“ Ишли бисмо у једну велику заједничку школу, саградили бисмо један велики кутак где бисмо се дружили, променили бисмо функционисање спортског центра, где би млади имали бесплатан термин. Проширили бисмо спортски центар и саградили базен. Најбитније, оно што сада сада радимо и оно што ћемо и даље радити, утицаћемо на будућност деце наше општине, трудићемо се да превазиђемо стереотипе и да што више утичемо на интеркултуралност у нашем малом Бујановцу”,поручује овај млади Бујановчанин.

Извор: Координационо тело