Архива вести
                   

ПРЕКО ЕУ ПРОГРЕСА ОТВОРЕНО 100 ПРЕДУЗЕЋА У КОЈИМА РАДИ 300 ЉУДИ НА ЈУГУ СРБИЈЕ

27. септембар 2017.

На југу Србије основано је 100 нових предузећа и запослено 300 људи захваљујући пројектима реализованим у последње три године средствима Европске уније и Владе Швајцарске кроз програм Европски Прогрес, саопштено је из те организације.

У оквиру развојног програма Прогрес у 34 општине на југу Србије финансира се 251 пројекат од којих је 80 одсто већ завршено.

Радови на 19 локалних инфраструктурних пројеката који се релизују у 14 општина одвијају се по плану и за њих је опредељено више од 3,2 милиона евра

„Значајно смо побољшали економску и социјалну инфраструктуру, допринели већем разумевању процеса доброг управљања и родне равноправности, а у наредном периоду на вама је да ове процесе примењујете у свом раду и пројектима“, рекла је менаџерка тог пројекта у Србији Ана Станковић.

Оцењено је да 40 главних пројеката могу да привуку потенцијалне инвестиције у вредности од 29 милиона евра, што премашује укупан буџет Европског Прогреса за пет милиона евра, док је седам општина већ добило донације веће од три милиона евра.

Програм је у значајној мери допринео социјалном и економском оснаживању 9.000 људи из рањивих група, посебно жена и Рома у погледу њиховог запошљавања, образовања, унапредјења приступа социјалним, здравственим и општинским услугама, као и остваривању људских и мањинских права.

Извор: Блиц, Јужне вести и Координационо тело