Архива вести
                   

ПОЉОПРИВРЕДА ПРЕТРПЕЛА ОГРОМНУ ШТЕТУ

27. мај 2014.

Ниже температуре и већа количина падавина током априла и маја нанеле су штету воћарима Јабланичког округа, а принос појединих врста, према проценама стручњака, биће умањен за чак 70 процената.

Нарочито је важно да пољопривредници у наредном периоду, када дође до пораста дневних темпратура, изврше заштиту својих воћњака, с обзиром на то да су се у многима од њих појавили штетни организми.

„Свакодневно обилазимо терене и највише штете претрпела је трешња, чији ће род бити умањен за чак 70 процената, а смањен принос имаће и облачинска вишња“,  изјавио је Душко Јовановић, саветодавац за воћарство Пољопривредне саветодавне и стручне службе Лесковац.

Обилне кише отежале су и сетву кукурза, као и развој изниклих усева. На оним теренима где се вода дуже задржала и где су високи нивои подземних вода дошло је до страдања усева, па се произвођачима саветује да пресеју ове парцеле кукурузом или другим културама. Пољопривредницима се препоручује да сеју хибриде краће вегетције, због кашњења у сетви.

Када је реч о сетви кукуруза, она је на подручју Јабланичког округа завршена на 70 процената од укупно планиране површине, мада је оптимални рок за то завршен.

Извор: Јужне вести и Координационо тело