Архива вести
                   

„ОТВОРЕНОСТ И ТОЛЕРАНЦИЈА ПРЕ СВЕГА“ ПОРУЧУЈЕ БЉЕНДИНА ХИСЕНИ

25. фебруар 2022.

Бујановац – Београд - Бљендина Хисени је ученица четврте године средње школе „Сезаи Сурои“ и председница је ученичког парламента ове школе. Она је активисткиња која се труди да мотивише младе у Бујановцу да се укључе у пројекте који се њих тичу и да на тај начин лакше остварују своје циљеве и амбиције.

„Прва активност која ми је отворила пут ка добрим стварима је пројекат „Наш град, наше школе“,који реализују „Група 484“, Фондација „Песталоци“ и Координационо тело Владе Републике Србије за општине Прешево,Бујановац и Медвеђа.У оквиру пројекта, посетили смо швајцарски град Троген и дечије село Песталоци где сам упознала много младих и доживела незаборавне тренутке дружења и учења“, каже Бљендина.

Она истиче да су млади у нашој земљи сваким даном све више заинтересовани да се ангажују у различитим активностима.

„То сам приметила приликом  спровођења активности у оквиру нашег школског парламента.  Сарађивали смо са бројним школама из наше земље али и иностранства и сваки пут се све више младих прикључило тим активностима“, каже Бљендина.

Ова млада Бујановчанка сматра да је јако важно да млади буду отворени за стицање нових знања и вештина, да уче друге језике, упознају различите културе. Бљендина објашњава да су млади у Бујановцу превазишли језичке и културолошке баријере и да сада уживају међусобно поштовање и помажу једни другима.

„Парламент наше школе се фокусирао на лични развој ученика. Сарађујемо са другим школама и трудимо се да обезбедимо добру комуникацију између ученика и професора. Најважније је да унапредимо те односе, заступајући притом интересе свих ученика.  Радимо на томе да дамо подстрек свим ученицима да  слободно изразе своје мишљење, додаје Бљендина.

Према њеним речима, Ученички парламент „Сезаи Сурои“ је у сарадњи са другим школама, до сада реализовао бројне активности. Посебно истиче добру сарадњу и активности са младима Ученичког парламента Средње школе „Свети Сава“ и председником парламента, Богданом Матићем.

„Осим у Трогену, имали смо зајеничке посете Београду и Фрушкој гори. Реализовали смо турнир у одбојци, обележили Светски дан мира, хуманитарну акцију посвећену деци из социјално угрожених породица, као и акцију  чишћења града под слоганом „За чисту животну средину“, наглашава ова вредна девојка.

Бљендина каже да је суштина у отворености за нове идеје. Има много планова које жели да оствари у свом граду, за који каже да има много предности, нарочито уколико немате предсрасуде, поштујете комшије и волите оно што радите.

Извор: Координационо тело