Архива вести
                   

ОДРЖАНА ОБУКА ЗА ПИСАЊЕ ЕУ ПРОЈЕКАТА

16. мај 2014.

Владичин Хан - У Владичином Хану је одржан регионални тренинг за планирање и писање пројеката намењен локалним тимовима професионалаца из институција и организација које раде са мањинама из Бујановца, Прешева, Врања и Владичиног Хана.  

На обуци је присуствовало 26 учениска из 22 инститцуије и организације које раде са мањинама на територијама горе наведених општина, као што су то центри за социјални рад, дечји вртићи, основне и средње школе, здравствени центри, полицијске управе, медији и невладине организације које се баве правима мањина. Обука је одржана у новом “Цоннецтион” центру у Владичином Хану, који је опремљен савременом компјутерском опремом, као и помоћном ИТ опремом и едукативним софтвером  за особе са физичким, сензорним, интелектуалним или емотивним инвалидитетом,  који је изграђен  средствима Европске уније у оквиру програма прекограничне сарадње.


Професионалци из инститцуија и организација цивилног друштва су јуче прошли основну обуку за планирање и препрему предлога пројеката, што ће им омогућити да у наредном периоду заједнички планирају и реализују партнерске пројекте за које ће сами обезбеђивати средства преко доступних фондова у земљи и иностранству, а пре свега, од фондова Европске уније.

Учесници обуке су имали прилику да се упознају и са фондовима Европске уније који ће у наредном периоду бити отворени за Србију и које ће моћи да користе и институције и удружења који се баве људским правима, мањинама али и образовањем, здравством, безбедношћу итд. Поред спектра разних програма који се већ спроводе у Србији и оних који ће нам у процесу придружења бити доступни, учесници су се упознали и са основама планирања пројекта, од анализе заинтерсованих страна и проблема, до планирања активности за решавање конкретних проблема на терену, који укључују одлив Ромске деце из вртића и школа, неприступачност јавних објеката особама са инвалидитетом и другим групама грађана и лоша интерсекторска сарадња у области људских и мањинских права.

Регионалну обуку организује Удружење „Генератор“ из Врања у оквиру пројекта „Изједначи ме“, који је посвећен унапређењу свести грађана о поштовању права мањина на југу Србије, а у коме je активно учествовалo 56 институција и организација са територије чеитири општине на југу Србије. Пројекат се реализује уз финансијску подршку Делегације Европске уније у Србији, кроз програм ЕИДХР.

Извор: Југпрес и Координационо тело