Архива вести
                   

ОБУКА ЗА МИРОВНЕ МИСИЈЕ У ВОЈНОЈ БАЗИ „ЈУГ“

15. мај 2014.

Бујановац – У скалду са стратешком наменом  да база „Југ“ Војске Србије (ВС) постане међународни центар за обуку војника земаља из региона за мировне мисије под покровитељством УН, у јуну ће бити одржана  заједничка вежба у којој ће, поред припадника ВС, учествовати и представници армија САД, Албаније, Азербејџана, Мекедоније, Румуније, Словеније и Хрватске.

Тим поводом је војни аташе Амбасаде САД у Србији Пол Броцен, заједно са представницима Националне гарде Охаја, разговарао са председником општине Бујановац, Нагипом Арфијем, на чијој се територији налази овај модеран војни центар за обуку.

„У оквиру припрема за ову војну вежбу, добио сам информације о плановима, како би правовремено обавестили све грађане наше општине и како би избегли било каљкве несугласице“, рекао је Арифи.

Поред припадника војски из региона, у вежби ће учествовати и 75 маринаца и пет официра Националне гарде Охаја, у циљу провере спремности војника за операције у мировним мисијама у које су припаднициј ВС укључени већ две године.

Војна база „Југ“, чија је градња почела непосредно након сукоба припадника Ослободилачке војске Прешева, Бујановца и Медвеђе (ОВПБМ) са државним снагама безбедности 2001. године, је модеран центар за обуку у коме су се до сада обучавали припадници ВС. База „Југ“ укључује и неколико мини база дуж административне линије са КиМ у Копненој зони безбедности, које се налазе на подручју општина Бујановац и Прешево.

Извор: Данас и Координационо тело