Архива вести
                   

ЊЕГОВО ПРЕОСВЕШТЕНСТВО ЕПИСКОП НИШКИ ГОСПОДИН АРСЕНИЈЕ ПОСЕТИО МЕДВЕЂУ ПОВОДОМ ПОТПИСИВАЊА УГОВОРА О ИЗГРАДЊИ КУЋА ЗА ЈОШ ДВЕ СОЦИЈАЛНО УГРОЖЕНЕ ПОРОДИЦЕ

6. јун 2024.

Његово Преосвештенство Епископ нишки Господин Арсеније посетио је данас Медвеђу поводом наставка реализације пројекта изградње кућа за социјално угрожене породице. Епархија нишка уз помоћ донатора, константно помаже вишедетне и сиромашне породице на територији општине Медвеђа, са жељом да се плодна сарадња између општине и митрополије настави и у будућности.

Председник општине Медвеђа Драган Кулић, честитао је овом приликом, нову титулу архиепископу и митрополиту нишком Арсенију, изразивши пре свега задовољство наставком реализације овог успешног пројекта, започетог прошле године, захваљујући којем је до сада збринуто пет породица а данашњим потписивањем уговора у кабинету, још две социјално угрожене породице добиће свој кров над главом. Председник Кулић је овом приликом најавио да ће се захваљујући помоћи Српске православне цркве у наредном периоду радити реконструкција храма Вазнесења Господњег у Медвеђи и изградња звоника.

Како је овом приликом истакао ахиепископ и митрополит Арсеније, прошле године подигнуто је укупно пет кућа, у које је Епархија уз помоћ донатора уложила преко 200 хиљада евра, а ове године у плану је изградња још две нове куће. Плац односно земљиште и комплетну инфраструктуру донирала је општина Медвеђа, док ће митрополија нишка финанисрати реализацију пројекта, чиме ће још две породице успешно, до краја ове године када се и планира њихово усељење, решити своје стамбено питање.

У плану је и урађен је идејни пројекат за  изградњу звоника у општини Медвеђа а биће реконструисана и постојећа црква коју очекује и проширење, чека се само завршетак пројектно – техничке докуменатције, и надамо се да ћемо до краја ове године почети са темељима, казао је митрополит Арсеније. Већ имамо донаторе за звона, реч је о породици Рајовић из Пећи који су изразили жељу да донирају звона за општину Медвеђа, вредност звона је 50 хиљада еура и они само чекају прилику и моменат да им кажемо када је то потребно да кренемо са изливањем звона, која ће бити увезена из Немачке из познате ливнице Фернер. Жеља нам је да се у Медвеђи лепо чују црквена звона, црква тренутно има само једно звоно, у питању је дрвени звоник, и ова реконструкција му је заиста неопходна, казао је Арсеније.

 

Извор: infocentarjug.rs