Архива вести
                   

НА ПОПИС СТАНОВНИШТВА БЕЗ ЛИЧНИХ ДОКУМЕНАТА

26. мај 2022.

Бујановац – Прешево -  Београд – Амбасадор Мисије ОЕБС у Србији, Јан Брату, министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог, Гордана Чомић, в.д. директорке Службе Координационог тела, Данијела Ненадић са сарадницима и директор Републичког завода за статистику, Миладин Ковачевић, разговарали су са председницима општина Прешево и Бујановац као и са представницима Националног савета албанске националне мањине о попису становништва који ће бити спроведен  у октобру ове године.

Шеф Мисије ОЕБС у Србији, Јан Брату, изразио је уверење да ће се све укључене стране максимално залагати да предстојећи попис буде организован добро те да мора бити разумевања и поверења међу саговорницима.

„Попис становништва  ће бити потпуно у складу са свим европским стандардима и мислим да неће бити разлога за бојкот од стране албанске заједнице, рекао је амбасадор Брату.

Брату  је додао да је остало да се пруже одговори на поједина питања и испуне детаљи које ће захтевати албанска заједница, а како ће изгледати попис објаснио је сликовито.

„За попис неће бити потребна документа. Тако да ће неко моћи да каже: Мој син Шпетим тренутно не живи овде, већ у Немачкој. Па ће Шпетим бити регистрован као становник Бујановца или било ког другог места, али није резидент“, објаснио је Брату.

Како је казао амбасадор, чланови породица па чак и комшије,  моћи ће да пописивачима дају информације о другим члановима породице који у том тренутку нису код куће, тако да ће и они бити пописани.

Да је овакав начин пописивања по европским стандардима потврдила је министарка Чомић.

Она је нагласила да овај састанак показује да се неће радити ништа без Албанаца за столом када је реч о темама која се тичу ове заједнице, а једна од њих је и попис.

„Нећемо налазити решења за попис Албанаца у Србији без предлога представника албанске мањине и неће се планирати будућност овог дела Србије без предлога Албанаца. То је наш циљ и желимо да обезбедимо осећање код Албанаца да је добро изаћи на попис, да је то процес који надгледа, контролише и финансира Европска унија и да је попис у интересу албанске заједнице, али и Србије у целини“, рекла је министарка.

Говорећи о питањима и детаљима, на које је тражио одговор од Чомић и Ковачевића,  Арифи је апострофирао пописну комисију на нивоу локалне самоуправе, инструкторе, пописиваче, да ли ће формулар бити двојезичан.

Нагласио је да је добио обећање и гаранције да ће одговоре добити за неколико дана.

„Могу да кажем да је актуелни Закон о попису становништва у односу на претходни доста унапређен у правцу европских стандарда. Имамо гаранције и амбасадора и министарке, али видећемо кад добијемо одговор“,  рекао је Арифи.

Састанци су протекли у конструктивној атмосфери, на задовољство свих укључених страна.

Извор: Бујановачке, Координационо тело