Архива вести
                   

МЛАДИ КУВАРИ ИЗ „СВЕТОГ САВЕ“ ДОНЕЛИ ЈОШ ЈЕДНО ЗЛАТО У БУЈАНОВАЦ

30. новембар 2021.

Бујановац – Београд -  Ученици бујановачке Средње школе “Свети Сава” са смера кувар освојили су златну медаљу на такмичењу у спремању зимнице, одржаном у Нишу.

Средњошколци Мануела, Богдан, Деспот и Михајло и њихова професорка куварства и ментор Јелена Трајковић, не крију срећу и задовољство због постигнутог пласмана на такмичењу.

“Веровала сам да можемо да освојимо медаљу, али златну нисам очекивала, па сам због овог успеха пресрећна и надам се да ћемо у будућности имати још оваквих такмичења”, каже Мануела Авдуљи, ученица трећег разреда.

“Мени је ово прво такмичење и награда ме је изненадила, јер је конкуренција била велика, али наш компот од мушмула је надмашио све“, каже  Богдан Богдановић, ученик другог разреда, који је рецептом за компот своје баке помогао да екипа понесе најсјајније одличје.

А да је компот од мушмула одушевио и покупио симпатије чланова жирија потврђује и професорка Јелена Трајковић.

“ Управо смо по том производу били специфични јер ниједна екипа није имала компот, а жири је посебно одушевљен јер се радило о новитету који је дошао из средњошколске кухиње од стране младих ученика који су први пут на такмичењу”, рекла је професорка Трајковић.

Она је истакла да је реч о традиционалном такмичењу и да се зимница спремала по старим рецептима бака и прабака који се, како каже, преносе с колена на колено и чувају као тајна.

“Компот од мушмула је прављен по рецепту Богданове баке и трудимо се да традицију одржимо и очувамо колико је то могуће, као што су некада наше баке спремале. Такође, промовишемо и здравији начин исхране”,каже професорка.

Због успеха школске екипе срећна је и директорка школе, за коју је, како каже, овај успех очекиван.

“Трудимо се да сваку овакву манифестацију испрате наши ученици и на моју велику радост увек нас обрадују лепим вестима”,рекла је директорка Јовић.

На такмичењу “Гастро нај зимница 2021” у организацији Удружења угоститељских и туристичких посленика из Ниша, Светосавци су се такмичили у категорији спремања слане и слатке зимнице.

Као једни од најмлађих учесника, приредили су својеврсно изненађење освојивши прво место у конкуренцији од 30 учесника сениора.

Извор: Бујановачке, Координационо тело