Архива вести
                   

МЛАДИ АЛБАНЦИ И СРБИ: ЗАЈЕДНО МОЖЕМО ДА РЕШИМО ПРОБЛЕМЕ

22. новембар 2021.

Бујановац – Београд - Екологија, недостатак уређених излетишта, спортских терена и нефункционисање Канцеларије за младе, неки су од проблема на које указују млади Бујановчани. Средњошколци из српске и албанске заједнице наглашавају да већ неко време сарађују путем ђачких парламената и да је то пример на који би могли да се угледају и локални политичари.

“Не сви, али многи од нас су имали предрасуде према осталим етничким заједницама у Бујановцу. То је нешто што се понесе из куће, међутим, временом смо схватили да је заједнички рад, сарадња, дружење, итекако могуће. Заједно можемо да радимо на решавању питања која се тичу свих нас”, истичу млади Бујановчани. 

Они су у разговору у оквиру пројекта “Media for all” који Бујановачке спроводе уз подршку организације British Council навели да им недостаје простор за забаву и квалитетан програм и истакли да Бујановац има ресурсе, али да се они не користе сврсисходно.

“Излазак се своди само на одлазак у кафић, а када би постојали рецимо функционални спортски терени или када би биле организоване неке тематске вечери у неком простору где бисмо сви могли да се дружимо и учимо, прича би била потпуно другачија”, навела је једна од учесница скупа.

У разговору млади Бујановчани  су говорили и о недостатку институционалне подршке, али и да им се нуди јако мало садржаја забавног и културног карактера.

Ови млади људи истакли су неопходност укључивања младих и у процес одлучивања о стварима које их се тичу, свесни друштвених прилика у којима живе.

Млади траже и веће ангажовање и подршку локалне заједнице.

Нужност мењања ствари на боље у екологији кроз, како кажу, подизање свести о важности очувања животне средине, уређење постојећих или изградња нових спортских терена, али и већа ангажованост и програм Канцеларије за младе је нешто што би, сматрају они,  побољшало њихов положај и ојачало вољу да се врате у свој град након студирања.

British Council је међународна организација Велике Британије посвећена културним односима и образовним могућностима, а у преко 100 земаља широм света делује у области уметности и културе, и развоја цивилног друштва.

Извор: Бујановачке, Координационо тело