Архива вести
                   

МИСИЈА ОЕБС У СРБИЈИ ЗАДОВОЉНА ДОГОВОРЕНИМ НА ДРУШТВЕНОМ ДИЈАЛОГУ

23. новембар 2021.

Београд - Мисија ОЕБС-а у Србији саопштила је да похваљује напредак који су представници владе Србије и Савета албанске националне мањине постигли по питању уџбеника на албанском језику.

Први потпредседник владе и министар просвете Бранко Ружић изјавио је прошле недеље да је на састанку са представницима Националног савета Албанаца у Бујановцу решено питање уџбеника на албанском језику, а Мисија ОЕБС похвалила је позитиван став свих страна, наводећи Савет албанске националне мањине, Министарство за људска и мањинска права и социјални дијалог, те Министарства просвете и Координационо тела за Прешево, Бујановац и Медвеђу. Они се, наводе у Мисији, ангажују на конструктивном дијалогу за проналажење даљих практичних решења за питање уџбеника и друга проблеме везане за образовање.

Иначе, ОЕБС већ низ година кроз консултације, помаже представницима власти у Србији и албанској заједници у три општине на југу Србије да се договоре о томе како најбоље искористити расположиви правни и институционални оквир за обезбеђивање већег броја уџбеника на албанском језику.

"Недавно смо били ангажовани са свим странама на поновном оснаживању Плана од седам тачака уз подршку Мисије из 2013. године, у којем се влада обавезала да ће побољшати положај албанске заједнице на југу Србије у погледу питања заступљености у државним институцијама, приступу образовању, здравству и економском развоју региона", наводи се у саопштењу Мисије ОЕБС у Србији.

Извор: Ртв.рс, Координационо тело