Архива вести
                   

МИНИСТАРКА ЧОМИЋ: НЕМА ПРОГОНА АЛБАНАЦА У СРБИЈИ, ПАСИВИЗАЦИЈА АДРЕСА СЕ РАДИ ПО ЗАКОНУ

18. новембар 2021.

Бујановац – Београд -  У Србији нема никаквог организованог брисања адреса (пасивизације пребивалишта) Албанаца и нема ничега осим примене Закона о боравишту и пребивалишту, а око тога смо се разумели и са представницима Националног савета Албанаца,рекла је министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог, Гордана Чомић.

Она је нагласила да министарство које води од јануара са надлежним органима Републике Србије врло пажљиво проверава о чему се ради и утврђено је да нема апсолутно никакве намере државе или организованог прогона албанских грађана у Србији када је у питању пасивизација адреса, већ је реч о примени закона.

Објаснила је да је примена Закона о боравишту и пребивалишту део поглавља 23 и захтев Европске уније да се Министарство унутрашњих послова подробниије позабави тиме водећи рачуна о томе да не буде адреса које су измишљене за људе који не постоје.

“У разговору са НСА средином године, рекли смо да је наша дужност да чињенице понудимо, а њихова је воља да ли ће и даље врло пажљиво мотрити да им не буду угрожена права на адресу јер, она не смеју да буду угрожена”, наглашава министарка.

Због пасивизације адреса Албанаца њихови политички лидери попут народног посланика Шаипа Камберија, председника општине Бујановац Нагипа Арифија и председник НСА Рагми Мустафа више пута су изражавали незадовољство и захтевали реакцију међународне заједнице.

Извор: Бујуановачке, Координационо тело