Архива вести
                   

МИНИСТАР ВАЊА УДОВИЧИЋ У БУЈАНОВЦУ: ОПРЕМА ЗА ШКОЛЕ И КЛУБОВЕ

24. новембар 2021.

Бујановац – Београд - Министар омладине и спорта, Вања Удовичић, обишао је неколико бујановачких основних и средњих школа, Фудбалски  клуб БСК, Кошаркашки клуб Плеј 017 и Спортски центар „Младост“. Приликом посете су уручене донације министарства у виду спортске опреме, реквизита, лопти, голова, кошева, одбојкашких мрежа.

Министра је у Средњој школи „Сезаи Сурои“ дочекао председник општине Бујановац Нагип Арифи.

Како је нагласио министар, помоћ локалним клубовима у синергији са Општином и привредницима главни је циљ ове  посете.

„Жеља нам је да кроз обнављање спортских реквизита и спортске инфраструктуре помогнемо развој локалног спорта. Да клубови имају боље услове, али да боље услове имају и ђаци у фискултурним салама“, рекао је министар.

Поред спортске инфраструктуре, министар је као највећи проблем истакао систем финансирања.

Удовичић каже да се за спорт издваја 2,36 одсто општинског буџета. То је, наиме, око 30,5 милиона динара, од чега се 24 милиона заправо потроши на годишње финансирање Спортског центра „Младост“ (плате запослених и остали трошкови), а само 6,5 за клубове.

„Чињеница је да се 2,36 посто општинског буџета издваја за спорт и то није ни најмање ни највише. Европски просек је 2-5 одсто. У односу на буџете општина за спорт се издваја некад мање некад више новца“, рекао је министар.

Нагласио је да министарство не утиче на одлуке локалних самоуправа, али да постоји жеља да се сугерише и мотивише привреда и појединци да помогну локалним клубовима.

„Наша тенденција је да кроз заједничко сагледавање и заједнички рад, кроз финансирање одређених програма и пројеката помогнемо клубовима“, каже министар. 

Бобан Стојановић, директор Фудбалског клуба БСК, каже да су тешкоће у финансирању клуба министру предочене као главни проблем.

„Финансијска средства и недостатак опреме, попут голова, лопти и осталих реквизита, највише муче наш клуб и затражили смо помоћ од министра по тим питањима, а он нас је уверио да ћемо добити то што смо тражили. Наша жеља је и балон сала, али нам по том питању министарство не може помоћи, јер, како нам је речено, они не финансирају монтажне објекте“, каже Стојановић.

Међу школама које су добиле спортске реквизите и опрему су и бујановачка ОШ „Бранко Радичевић“, ОШ „Драгомир Трајковић“ Жбевац и школа „Вук Караџић“ у Левосоју.

Како су рекли најближи сарадници министра, вредност појединачних донација износи и до 7.000 евра.

Извор: Бујановачке, Координационо тело