Архива вести
                   

ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ ТРЕБА ДА КАНДИДУЈУ ПРОЈЕКТЕ

25. новембар 2021.

Београд -  Више министара у Влади Србије је, реагујући на опаске и питања посланика у Скупштини Србије везане за неразвијеније општине и градове, навело да локалне самоуправе увек могу да кандидују пројекте који су им важни и добију средства из државног буџета за њих.

Тако је министар финансија Синиша Мали навео да су општине Медвеђа, Бујановац и Пресево добиле значајна средства, кроз кандидоване пројекте, Бујановац 26 милиона динара, Прешево 17,7 милиона динара, а Медвеђа 37 милиона.

Навео је и да се у Тутину, Новом Пазару и Сјеници планира изградња канализационе мреже.

"Имамо новца, посвећени смо овим општинама. На локалним самоправама је да кандидују пројекте и хајде да будемо активнији у томе“, рекао је Мали.

Министарка културе и информисања Маја Гојковић је навела да је и министарство које она води издвојило новац за пројекте који су кандидовани у овим и неким другим градовима, као што су средства за завичајне музеје, књижевне манифестације, стваралаштво националних мањина, обнову инситуција културе.

Министарка за заштиту животне средине, Ирена Вујовић, је истакла да је што се њеног ресора тиче доста урађено у овим крајевима и тек ће да се ради па је навела да је у току пројектовање за затварање депоније у Сјеници, да је у Бујановцу очишћено неколико стотина тона отпада.

Додала је да је Бујановцу дато 130 канти и 120 контејнтера.

"И ја бих била срећнија да нам се општине више обраћају.Почетком следеће године биће објављени разни конкурси, којима настављамо активности из ове године“, рекла је Вујовић и позвала општине да се јаве на конкурсе за замену котларница, пошумљавање, санацију депонија.

Извор: Танјуг, Координационо тело