Архива вести
                   

ЛЕБАНЕ - ОТКРИЛИ СТАКЛАРУ

14. август 2008.

У Царичином граду код Лебана археолози су пронашли радионицу у којој се још у шестом веку производило стакло. Ако ово откриће потврди Римско-немачки музеј у Мајнцу, досадашње веровање да се стакло у том периоду производило само у Египту, Палестини и Сирији мораће да буде кориговано.

Царичин град изузетно очуван
- Очигледно да је Царичин град био идеолошки пројекат једног императора, Јустинијана Приме, али оно што га издваја од осталих градова тог доба је очуваност. Ви можете ући у њега, прошетати његовим улицама, видети велике базене за воду, веома вредне мозаике који украшавају подове, акропољ са епископском палатом која је имала подно грејање, катедралу и још много тога, све изузетно очувано - наводе археолози из Француске, Београда и Ниша, који читаво лето проводе на овом локалитету у баракама испод града.
Скоро три деценије различите групе археолога из Србије и Француске, откривајући по неку нову тајну старих цивилизација, на локалитету Јустинијана Прима, познатијем као Царичин град, направе пометњу у научном свету. Овог лета, стручњаци београдског Археолошког института су у југоисточном делу Царичиног града пронашли остатке радионице, пећи, ливачку посуду и комаде стакла, за које верују да су стари скоро 15 векова.
Научни саветник института, професор Вујадин Иванишевић, који и руководи истраживањима, уверен је да је проналажење радионице за производњу стакла једно од значајнијих открића из ове области на Балкану.
- До сада се мислило да су такве радионице можда постојале у Константинопољу, Солуну, јер смо на локалитетима у Србији који потичу из тог доба често проналазили комаде стакла. Ако се ово наше откриће потврди, слика о цивилизацији у шестом веку биће промењена, поготово тврдња да се стакло у том периоду производило само у Египту, Сирији и Палестини - каже Иванишевић.

Сви предмети биће предати на анализу Римско-немачком музеју у Мајнцу, са којим београдски Археолошки институт сарађује, како би се утврдило да ли потичу из античког доба.
- Већ смо контактирали са колегама из Немачке и они су веома заинтересовани да приоритетно ураде све потребне анализе, јер су добро упознати о каквом се локалитету ради. Неки од њих су претходних година и боравили овде и били су одушевљени археолошким богатством - тврди Иванишевић.
Царичин град је подигао византијски цар Јустинијан Прима и био је важан црквени, административни и војни центар. Само налазиште простире се на више од 30 хектара и удаљено је од Лебана седам километара. Претпоставља се да је Јустинијан подигао овај град у знак захвалности крају у коме се родио. Иако је трајао само 80 година, био је модеран град са раскошним палатама, великим бројем богомоља, радионица и уређеним водоводом и канализацијом.